Fajon: EU očekuje da Srbija i Kosovo postignu kompromis do aprila, pre lokalnih izbora

Tanja Fajon
Izvor: Arhiv AA

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo postignu kompromis u dijalogu do aprila ove godine, za kada su zakazani lokalni izbori u opštinama na severu Kosova.

"Veoma je važno da nemamo dalju eskalaciju tenzija. Za nas i za celu evropsku zajednicu veoma je važno da vidimo da su obe stranke zaista posvećene pronalaženju kompromisa pre lokalnih izbora u aprilu. Bitno je učiniti sve da se situacija normalizuje i dijalog koji vodi Evropska unija mora da se nastavi", rekla je Fajon za "Kohu".

Ona je istakla da je od prištinskih političara dobila uverenje da su spremni da što pre otpočnu razgovore na osnovu francusko-nemačkog predloga. 

Fajon je, međutim, dodala da se od stranaka zahteva i sprovođenje dogovora iz prethodnog dijaloga, uključujući i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Dijalog mora da se nastavi i da se ispune svi dogovori, uključujući i formiranje ZSO. Ovo je veoma važno narednih nedelja, meseci. Zato sam ponovila stavove da vlasti Kosova, i naravno Srbije, moraju da učine sve da se situacija normalizuje i da ne bude dalje eskalacije", rekla je Fajon.

Upitana o nezvaničnim dokumentima koji govore o podeli i razmeni teritorija, koji su ranije objavljivani i u Sloveniji, Fajon je rekla da su takve rasprave opasne i protiv evropskih vrednosti.

"Važno je da Kosovo i Srbija finalizuju sporazum, posebno Briselski iz 2013. godine, koji ima mnogo tačaka koje moraju da se ispune. Do izbora nas deli nekoliko nedelja i pokušala sam da ohrabrim, uverim kosovske vlasti da zaista vode računa o srpskim zajednicama i opštinama, kako bi se građani osećali bezbedno, kako se ne bi plašili kosovskih vlasti", navela je Fajon.