Fajon: Evropska budućnost Srbije je interes Slovenije i cele EU

Tanja Fajon
Izvor: Lajmi

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, povodom današnje posete Srbiji, istakla je da je evropska budućnost Srbije interes Slovenije i cele Evropske unije i da dolazi u Beograd sa ciljem jačanja odnosa dve zemlje u svim oblastima, piše Politika.

"Кao ministarka spoljnih poslova, dolazim u Beograd sa ciljem jačanja odnosa dve zemlje u svim oblastima. Već postoji razvijena saradnja između ljudi, privreda i dve države, i iako se čini da je teško učiniti još više svakog dana prepoznajemo nove mogućnosti koje moramo zajedno iskoristiti i nadgraditi", rekla ej Fajon.

Ona je dodala da je politička saradnja između Slovenije i Srbije intenzivna i sadržajna.

"Mislim da je ekonomska saradnja između Slovenije i Srbije velika priča o uspehu. Robna razmena se približava dvema milijardama evra, slovenačke investicije u Srbiji stalno rastu, posebno u bankarstvu i osiguranju, logistici i transportu, farmaciji, industrijskoj proizvodnji metala itd. Drago mi je da postoje naznake novih velikih investicija slovenačkih preduzeća. Želela bih da pomenem i investicije i brojne mogućnosti u oblasti obnovljivih izvora energije i energetike u globalu. To su ključne oblasti koje trenutna situacija u svetu još više potiskuje u prvi plan", dodala je Fajon.

Prema njenim rečima, slovenačka preduzeća u Srbiji otvaraju radna mesta i generišu srpski izvoz. Naglasila je da je Slovenija otvorena i za srpske investicije, koje su u stalnom porastu.

"Posebno želim da istaknem da je Slovenija spremna da pomogne Srbiji u svim oblastima u kojima za to ima odgovarajuće znanje, iskustvo i kapacitet. Brojne mogućnosti vidim u okviru bilateralne tehničke i razvojne pomoći, upravljanju vodama i upravljanju i preradi otpada. Mnogo zajedničkih projekata smo već realizovali bilateralno, kao i u evropskim okvirima, i želimo da sa tim nastavimo svugde gde Srbija bude izrazila interesovanje", izjavila je Fajon.

Ona je naglasila da je kultura ono što najviše povezuje Slovence i Srbe.

"Uvek me iznova obraduje kada vidim koliko su ljudi dveju država povezani. Nemoguće je nabrojati sve aktivnosti, ali uprkos tome želim posebno da pomenem kulturu. Кulturna saradnja je ona koja nas najviše obogaćuje i gde smo svedoci izuzetno raznovrsne saradnje. Svedoci smo nebrojenih – već održanih – kulturnih manifestacija slovenačkih izvođača u Srbiji i srpskih izvođača u Sloveniji, koje su pokazatelj izvrsnosti i raznovrsnosti kulturne saradnje. Tradicionalno bliska saradnja slovenačkih i srpskih pozorišta je odličan primer dobre prakse u oblasti kulture. Takođe, stalno radimo i na zajedničkim planovima za budućnost, a primećujem da je naša kulturna saradnja sve više organska i da se često dešava nekako „sama od sebe” i u tome osećam sasvim posebnu čaroliju. Učvršćivanju i bogaćenju kulturnih veza mnogo doprinose i brojna i veoma aktivna udruženja u obe zemlje", rekla je Fajon.

Smatra da Srbija, a posebno njeni građani, treba suvereno da odlučuju o svojoj budućnosti.

"Srbija je evropska država, sa evropskom kulturom i jasnom budućnošću u okviru Evropske unije. O članstvu se pregovara već neko vreme i smatram da obe strane treba da učine više da se pregovori ubrzaju i da do članstva u uniji što pre dođe. Nema bolje alternative od članstva u Evropskoj uniji za sve zemlje regiona. Кljučno je da države žele da postanu deo evropske porodice i da su spremne na zahtevne reforme i ponekad teške kompromise. Sa druge strane, mi kao države članice moramo im u tome pomoći i strpljivo držati vrata otvorena. Evropska perspektiva nije prava ako se ne može osetiti na celom evropskom putu i ​​na kraju videti realno ostvariv cilj – članstvo u Evropskoj uniji. Кao ministarka spoljnih poslova Republike Slovenije, garantujem da ću učiniti sve što je u mojoj moći da Srbiji pomognemo na njenom evropskom putu, jer je to u interesu Slovenije i cele EU", naglasila je Fajon.

Kako je dodala, Srbija ima važnu ulogu u širem kontekstu dešavanja u regionu. Navela je da u procesu dijaloga nema lakih tema za razgovor.

"Svesna sam da se za evropsku budućnost Srbije vezuju i neke teške političke teme. U procesu dijaloga Beograda i Prištine vidimo česte tenzije. Uprkos činjenici da nema lakih tema za razgovor, dijalog, uz evropsko posredovanje, ostaje najbolji način za rešavanje protivrečnosti i izazova. Iskrenost, politička hrabrost, međusobno poštovanje i poštovanje onoga što je dogovoreno ključ su napretka", rekla je Fajon.

Kazala je da čitava Evropa oseća posledice rata u Ukrajini.

"Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Evropa je drugačija. Iako se nalazimo izvan neposrednog područja sukoba, svi osećamo posledice rata. U Evropi se suočavamo sa energetskom krizom i poskupljenjima. U kriznim situacijama, naš prvi odgovor je često da moramo da se pobrinemo sami za sebe. I istina je, politički lideri svih demokratskih zemalja imaju odgovornost i mandat naroda da se nose sa krizama na način koji će imati najmanje nepovoljne posledice po stanovništvo. Aktuelnu krizu ne smemo potcenjivati, a posebno ne uzroke i dugoročne posledice po celu Evropu i svet. I pored legitimne potrebe da se „svako pobrine za sebe”, želim da istaknem da se za sebe najbolje možemo pobrinuti samo zajedno, uz iskrenu solidarnost i jedinstvo. Pri tome nema mesta za nesuglasice i međusobna optuživanja u Evropi. Sa tim ciljem smo, kao zemlje članice EU, podržale Paket energetske podrške za region zapadnog Balkana u iznosu od milijardu evra, koji je najavila Evropska komisija. U okviru ovog paketa će već od januara 2023. godine biti dostupno 500 miliona evra bespovratnih sredstava budžetske podrške namenjene pomoći ugroženim domaćinstvima i preduzećima, a Srbija će u prvoj fazi za ovu namenu dobiti 165 miliona evra iz IPA 3", istakla je Fajon.

Prema njenim rečima, Srbija i druge zemlje u regionu moraju biti deo zajedničkih rešenja, jer to predstavlja i deo zajedničkih vrednosti.

"Uveravam vas da u meni imate vernu prijateljicu, a u Sloveniji saveznicu, kao i oslonac i podršku", zaključila ej Fajon.