Fajon: Razumem ljutnju prema EU, setite se kada je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Tanja Fajon
Izvor: European Union

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je da saoseća sa narodima Zapadnog Balkana zbog, kako kaže, besa i frustracije prema Evropskoj uniji, prenosi Ljajmi.

Ona je podsetila da je Kosovo još 2016. godine ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali da u EU još nema konsenzusa o tom pitanju.

Fajon, koja je više godina bila izvestilac za Kosovo po pitanju liberalizacije viznog režima, u intervjuu za Slovenačku novinsku agenciju nedavni samit EU i Zapadnog Balkana u Briselu ocenila je kao "gorak". 

"U ovom kontekstu razumem bes i frustraciju naroda Zapadnog Balkana, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja. Setite se kada je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima pre mnogo godina, ali evropski lideri do danas još nisu postigli politički konsenzus. Isto se dešava i sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Uostalom, Bosna i Hercegovina već ispunjava određene kriterijume za dobijanje statusa kandidata. Međutim, Moldavija je stekla status za vrlo kratko vreme i bez ikakvih kriterijuma. To je teško razumeti, teško opravdati, tako da je diskusija sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bila veoma gorka", rekla je slovenačka šefica diplomatije. 

Fajon je rekla da se plaši mogućeg rata ako se EU više ne posveti Zapadnom Balkanu.

Ona je navela da je razgovarala sa šeficom francuske diplomatije Katrin Kolon i da je od Francuske zatražila napredak kada je reč o Zapadnom Balkanu.