Fajon: EU ne sme da zaboravi na BiH i Zapadni Balkan

Fajon.jpg
Izvor: Facebook

Prilikom dodele statusa kandidata Ukrajini, Evropska unija ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan, a posebno BiH, istakla je u ponedeljak slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon u Luksemburgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH, prenosi N1.

"Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna, što znači da ne smemo da zaboravimo proširenje na Zapadni Balkan", rekla je Fajon u izjavi za slovenačke medije po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU, koji se održava u Luksemburgu.

S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU za početak pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodelu statusa kandidata BiH, istakla je ona.

Slovenija će na današnjem sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata, kazala je.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proevropske snage, naveo je prošle nedelje u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu slovenački predsednik Borut Pahor.

Prema slovenačkom predlogu, kako navode tamošnji mediji, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

Slovenački premijer Robert Golob je tokom posete Briselu ranije ove nedelje izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, a prema tom predlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu, koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima pre nedelju dana, navodi slovenačka novinska agencija STA.

To su Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom veću, Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabavci.

Donošenjem ovih zakona, omogućiće se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost.

Ostala pregovaračka poglavlja bila bi otvorena onda kad BiH ispuni kriterijume iz briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima, prenela je STA.