Filip Karađorđević: Represija nad Srbima u Velikoj Hoči ima za cilj nastavak etničkog čišćenja Srba

Princ Filip Karađorđević u vinariji u Velikoj Hoči
Izvor: Privatna arhiva

Princ Filip Karađorđević saopštio je da je "represija koju nad srpskim narodom u Velikoj Hoči upravo sprovode privremene institucije na Kosovu nedopustiva sramota na obrazu međunarodne zajednice koja očigledno toleriše teror nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji".

On je u saopštenju za medije ocenio da aktuelna represija nad Srbima u Velikoj Hoči ima za cilj nastavak etničkog čišćeja Srba sa Kosova.

On je podsetio da pripadnici "KPS-a i "Kosovske carine žele da konfiskuju 40.000 litara vina porodici Petrović koja je jedna od najjačih malih privrednih porodica u Metohiji te da su im popisali  ne samo ovogodišnji rod već i onaj od prethodnih godina". 

On je naglasio da je ovo je još jedan primer zastrašivanja Srba na Kosovu.

"Srpska zajednica na teritoriji Kosova i Metohije godinama živi u uslovima nedostojnim čoveka u 21. veku! Bezbroj je primera diskriminacije i kršenja najosnovnijih ljudskih prava Srbima na Kosovu i Metohiji. Više desetina hiljada Srba je proteklih godina na ovaj način proterano sa Kosova sa ciljem etničkog čišćenja južne srpske pokrajine koju Albanci secesijom pokušavaju odvojiti od Srbije. Nasilje i teror nad Srbima na Kosovu mora prestati odmah i Međunarodna zajednica mora reagovati" poručio je Filip Karađorđević.