Fon der Lajen o budućnosti Zapadnog Balkana: Želimo vas u EU

Fon der Lajen.jpeg
Izvor: Koha ditore

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Podgorici da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, odgovarajući na pitanje novinara da li je Brisel odustao od proširenja, kako je to juče preneo Rojters.

Fon der Lajen je rekla da se njena poseta eksplicitno tiče evropske perspektive Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

"Kao što sam rekla, došla sam da vas podržim i ohrabrim i da kažem da je važno da ostanete na ovom putu... Mi svi radimo na pristupanju, to je težak posao i nekada nailazimo na prepreke ali najvažnije je da pokažemo da se držimo trasiranog smera. Naša poruka je: Želimo vas u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Odgovarajući na pitanje da li je inicijativa Otvoreni Balkan neka vrsta zamene za proširenje EU i da li Crna Gora mora da bude deo tog projekta, predsednica Evropske komisije izjavila je da Crna Gora nije primorana ni na šta i da je Berlinski proces pravni okvir s ciljem razvoja regionalnog tržišta.

"Mi želimo progres u okviru Berlinskog procesa kao način da prevaziđemo prepreke, a to važi i za ideju Otvorenog Balkana, koja mora biti inkluzivna i u skladu sa evropskim standardima i normama", rekla je ona. 

Na pitanje da li bi Vlada Crne Gore bila proevropska ako bi "prosrpski DF" bio u njoj, ona je kazala da građani Crne Gore odlučuju kome da daju svoje poverenje i kome veruju.

"To je demokratija", reka je Fon der Lajen i dodala da veruje da će građani Crne Gore dati poverenje partijama koje žele demokratiju i transparentnost.

Istakla je i da je nezavisnost pravosuđa jedna od temeljenih vrednosti EU i da je rad na tome ključan.