Fon der Lajen: Radimo na tome da Kosovo u budućnosti bude deo EU

Ursula Fon der Lajen 2.jpg
Izvor: Danas

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Prištini da je dijalog koji vodi Evropska unija platforma za prevazilaženje trenutne situacije na severu Kosova i pozvala Beograd i Prištinu da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

"Dok mi ovde razgovaramo, pregovarači su u Briselu i pregovaraju o tome i nadam se da imaju stabilan mandat za pregovore jer je ovo najbolji način da se krene napred. Duboko sam uverena da je važno nastaviti sa konstruktivnim dijalogom“, rekla je ona.

Istakla je da Zapadni Balkan mora biti deo EU. Takodje je pružila podršku u borbi protiv pandemije i ekonomskog preporoda. Naglasila je da je EU "izgrađena na osnovu dijaloga", a zatim i na osnovu ekonomskog razvoja.

"Ovo je dug proces koji donosi budućnost mira i prosperiteta", poručila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da Kosovo mora da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Za Kosovo je važno da nastavi da radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podržavamo posvećenost reformama u sektoru pravosuđa. Predstoji još mnogo posla. Želim da Kosovo učestvuje u naporima za ujedinjenu Evropu, jer Kosovo ima mnogo da doprinese u tom pravcu. EU vidi Kosovo u budućnosti kao deo njega. Budućnost u kojoj će Kosovo i Zapadni Balkan biti deo EU i mi radimo na tome. To dugujemo deci koju smo videli u ovom vrtiću, jer je njihova budućnost evropska. Partneri smo u borbi protiv pandemije, želimo da ubrzamo vakcinaciju i želimo ekonomski oporavak“, dodala je ona.

Miodrag iz Peći
29. Septembar 2021.
Merkelka je ostavila politički testament Vučiću: Srbija u EU a kao Kipar a Kosovo van EU kao Severni Kipar. Zato je Kurti bio retuširan sa svih zvaničnih fotografija susreta u Tirani. Zato je Kurti reagovao reciprocitetom i ROSU na Severu KiM. Inače "Kiparski model" bi bio najbezbolniji i najefikasnije rešenje za ulazak Srbije i CG u EU jer bi se izbegli "Tužaknja" Kosova* i njihovih "Saveznika" i kočničara EU puta Srbije i CG.