Fon Kramon: Ne želimo da RS bude moneta za ustupak Srbije Kosovu

Viola Fon Kramon
Izvor: Twitter

Ne bih poredila Kosovo i Republiku Srpsku kao entitet u Bosni i Hercegovini, niti bih ih na bilo koji način povezivala. To su odvojena pitanja i mi se BiH bavimo odvojeno od dijaloga Srbija–Kosovo. Ne želim da spekulišem da bosanskohercegovački entitet RS treba da bude moneta za ustupak Srbije Kosovu. To jednostavno ne želimo pošto je particija zaustavljena, izjavila je Viola Fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo u intervjuu za Aldžaziru Balkan.

Fon Kramon je dodala i da je potrebno da se ove zemlje okrenu svojoj demokratizaciji, mirnom rešavanju unutrašnjih pitanja i punoj implementaciji reformi vezanih za Evropsku uniju, a ne stalnom stvaranju tenzija i nacionalizma.

O tome kako ocenjuje trenutne odnose na Zapadnom Balkanu i sa kojim se izazovima on suočava, Fon Kramon je navela da aktuelna kriza podseća Evropsku uniju koliko je region Zapadnog Balkana važan za ukupnu evropsku bezbednost i stabilnost.

"Mnogo je pitanja u regionu, ali dva strukturna su dijalog Beograda i Prištine i Bosna i Hercegovina. Oba pitanja su privukla veliku pažnju i to nedavnom krizom na severu Kosova (registarske tablice, borba protiv korupcije), kao i tekućom institucionalnom krizom u Bosni i Hercegovini. Nažalost, region nije bolje mesto, niti bliži Evropskoj uniji, uprkos našim nastojanjima da ga što pre dovedemo u evropski klub", rekla je Fon Kramon.

Na pitanje hoće li odlazak Angele Merkel iz politike uticati na nemački pogled na Zapadni Balkan, Fon Kramon je odgovorila da se nadaju da će nova nemačka vlada imati jači i strožiji pristup u regionu.

"Strategija Angele Merkel u smirivanju balkanskih autokrata dovela nas je do stabilokratije umjesto demokratije i pluralizma, i to mora da se promeni. Koalicioni pregovori još traju i još uvek nije jasno ko će preuzeti kormilo spoljnih poslova, ali novi pristup je definitivno nešto što će doći s novom administracijom u Berlinu", navela je ona.