Fon Kramon: Uključiti žene u dijalog  

Skupština Kosova - Viola fon Kramon
Izvor: Ekonomia Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon zatražila je da se žene uključe u proces dijaloga sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

„Bez sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije ne može doći do pristupanja EU integracijama. Dijalog mora postati politički prioritet i moramo da vidimo snažnu posvećenost i da se Kosovo angažuje da bi imali pozitivne rezultate“, rekla je fon Kramon.

Pozvala je kosovske institucije da naprave platformu.

„Pozivam i vlasti i premijera i Skupštinu da naprave platformu. Neprihvatljivo je da nijedna žena ne pregovara o stabilizaciji i pridruživanju. Potrebno je više žena u dijalogu. Moram sa žaljenjem da kažem da procesi na Kosovu nisu transparentni. Potrebno je izvršiti promene unutar kosovskog institucionalnog okvira da bi se krenulo napred i zaključio dijalog. Iako smo imali nedoslednosti, u dijalogu postoji sinhronizacija. Kosovo treba da iskoristi nove mogućnosti sa saveznicima da ga podstakne da zaključi dijalog. Za dijalog Kosova i Srbije potrebna je velika volja za zaštitu manjina. Moramo da poštujemo svoje obaveze i tražimo široku viziju da pronađemo mir za ceo region. Uverena sam da Kosovo to može da uradi zbog svojih građana. Kosovo zaslužuje priznanje svih zemalja“, rekla je fon Kramon.