Fon Kramon: Razlog za restriktivne mere EU prema Kosovu više ne postoji

Viola fon Kramon
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon više ne vidi razlog da Evropska unija nastavi sa restriktivnim merama prema Kosovu, prenosi Kaldžo.

Kosovo je, kako kaže, već uradilo svoj deo zadataka za eskalaciju situacije na severu.

„Razlog za restriktivne mere više ne postoji. Kosovo je učinilo svoj deo za eskalaciju situacije na severu od maja 2023. I, štaviše, mere koje su na snazi nisu bile proporcionalne od napada na Banjsku prošlog septembra. Evropski parlament je jasno i velikom većinom zatražio ukidanje mera i ja lično podržavam da se mere odmah uklone“, rekla je Von Kramon.

Ona je naglasila da je lopta sada "u dvorištu EU".

„Što se mene tiče, sa kosovske strane nema šta drugo da se uradi u ovom pravcu – lopta je sada u polju EU“, rekla je ona.

Fon Kramon je smatrala da je „referendum” od 21. aprila dobra prilika za građane Srbije da povrate kontrolu nad lokalnom upravom, ali da je nisu iskoristili.

„Procesi na severu Kosova od prošlog aprila bili su veoma bolni i štetni po međusobno poverenje između vlasti i lokalne srpske zajednice. Ovaj referendum je bio prilika da Srbi povrate kontrolu nad lokalnom vladom, ali ova prilika je nažalost izgubljena i veoma mi je žao“, rekla je fon Kramon.