Stano: Beograd i Priština da sprovedu Sporazum o normalizaciji

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je povodom izmena poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom da se od Beograda i Prištine očekuje da sprovedu Sporazum o normalizaciji odnosa i sve ostale obaveze koje preostaju iz dijaloga jer je to, kako je naglasio, ključno za njihov put ka EU, prenosi RTV.

"Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana", naveo je Stano za Tanjug.

On je pozdravio odluku šefova diplomatija EU da usvoje izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, prema kojima Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine.

"Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih merila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije", rekao je Stano.

On je dodao da će, u skladu sa tim, biti ažuriran dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju za Kosovo.

"Očekujemo da obe strane primene Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga koje su na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve", poručio je Stano.