Fon Kramon: Vizna liberalizacija za građane Kosova do kraja godine

Viola Fon Kramon
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je veoma pozitivno usvajanje Rezolucije u EP kojom se poziva na međusobno priznanje Kosova i Srbije i dodala da očekuje viznu liberalizaciju do kraja godine, prenosi RTK.

Ona je dodala da je ponosna i da se prvi put insistira na ovom pitanju.

"Ponosni smo jer smo to sproveli i citirala bih našeg kancelara da je jasno da to nije kompromis, već rezultat, dostignuće", izjavila je Fon Kramon za RTK.

Naglasila je da se nada da će se doći do konačnog sporazuma i da će završetak dijaloga dovesti do integracije u EU.

Povodom sankcija Srbije Rusiji, Fon Kramon je rekla da Srbija, ako želi da bude članica EU, mora odlučiti na čijoj će strani biti i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio dodatno vreme, za šta su, kako kaže, imali razumevanje.

"EU je tražila da se Srbija konačno približi našoj politici. Ne znam da li će se Srbija okrenuti protiv Rusije, ali smatramo da je Vučić već zakasnilo i da bi trebalo da se uskladi sa politikom EU", kazala je Viola fon Kramon.

Osvrnula se na Briselski dijalog navodeći da konačno imamo dogovore koji su postignuti i sprovode se, kao što su sporazumi o nestalima i o energetici.

"Ovo je veliko dostignuće. Voleli bismo da vidimo više i mora se naći kompromis, i iz tog razloga sam optimista da ćemo u narednim mesecima postići rezultate, kao što Lajčak i traži, tokom svog mandata da dođe do zaključenja dijaloga”, navodi Fon Kramonova.

Dodala je i da većina evropskih zemalja podržava liberalizaciju viza za građane Kosova, kao i da se na Francuze i Holanđane vrši "pritisak" da ih ubede da podrže Kosovo u tom pogledu.

Kada je u piitanje ulazak Kosova u Savet Evrope i Evropsku uniju Fon Kramonava navodi da moraju da preduzimaju oprezno naredne korake budući da pet država EU ne priznaju Kosovo i mogu da izazovu  prepreke.

"Nadam se da će do kraja godine vize biti ukinute", dodala je ona.

Navela je i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" sveobuhvatnija od Berlinskog procesa.

Naglasila je da će istraživati zašto dolazi do pasivizacije adresa Albanaca u Bujanovcu i Preševu i da li je u pitanju diskriminacija.

"Razmotrićemo zašto se to radi samo tamošnjim Albancima i da li postoji diskriminacija", poručila je Fon Kramonova.