Formulacijama u sporazumu o nestalim Priština bi Beogradu da prikači zločine OVK

Kurti i OVK
Izvor: Kosovo Online

Posle skandalozne odluke da zabrani srpske lične karte i registarske tablice, Priština sprema još jednu opasnu zamku kojom želi Srbiji da prikači čak i zločine OVK. Naime, novi plan premijera Aljbina Kurtija jeste da pokuša da u sporazumu o nestalima "ugura" formulaciju "prinudno nestali", pišu Novosti.

To u pravnom smislu praktično znači da je za zločine, bez obzira ko ih počinio, isključivo odgovorna država, a ne tadašnje terorističke organizacije ili pojedinci.

S obzirom na to da su se monstruozni zločini OVK dešavali pre nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je u pokrajni u punom suverentitetu bila naša država, lideri Kosovskih Albanaca računaju da bi, ukoliko bi uvukli Beograd u klopku, kasnije mogli da dokazuju da je zapravo Srbija za sve jedina odgovorna.

Priština je ovim novim potezom samo nastavila u već dobro poznatom mantru, da kad god se u dijalogu napravi korak napred, ona ceo proces vrati dva koraka nazad.

Nakon pomaka o usvajanja mape puta o sprovođenju sporazuma o energetici, ona je uz podršku zemalja Kvinte, brže bolje povuka poteze u obesmišljavanju pregovora, zabranjujući srpske lične karte i tablice, a sada u foto-finišu usaglašavanja sporazuma o nestalima ruši i taj dogovor.

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović smatra da smo u briselskom dijalogu postali taoci Kurtijeve samovolje i jednostranih poteza, pogotovo kod teme za koje on nema interesa da se postigne dogovor.

"Mi već imamo sve sporazume i mehanizam radne grupe za traženje nestalih, kroz koji je do sada, za 16 godina, rešeno 1.800 slučajeva, od kojih su 90 odsto Albanci. Sada Kurti očigledno želi neke stvari u tom mehanizmu da menja, i mi smo posle svega, svih napora zapravo sada stigli - nigde. Dokument o nestalima koji je trebalo da se nađe na stolu na sastanku Vučića i Kurtija sa naše strane je u dobroj meri usaglašen, sada smo se udaljili od dogovora. Reč je o deklaraciji koja je trebalo da bude podrška procesu rešavanja pitanja nestalih. Ovim insistiranjem na terminu "Prinudno nestali", Priština se meša u domen rada pravosudnih organa i pokazuje da ne želi ovim pitanjem da se bavi kao humanitarnim, već ga politizuje", kazao je Odalović.

On ukazuje i da je u procesu rešavanja pitanja nestalih naša strana dala sve informacije koje su se od nje tražile, a poslednje su vezane za lokaciju Štavalj, dok je Priština sve naše zahteve - odbila.

"Broj nerešenih slučajeva je 1.620. Bilo je reči i tome da u narednom periodu obiđemo jednu lokaciju na Košarama koju smo tražili i bio bih srećan da se to dogodi, ali s obzirom na sve ove nove okolnosti, nisam siguran da će se to dogoditi", kazao je Odalović.

Profesor prava dr Bogoljub Milosavljević, upozorava da nema nikakve dileme šta se krije iza namere Prištine.

"Prinudni nestanci se smatraju da država za njih snosi odgovornost, jer je država dužna da se takve stvari ne dešavaju. Podsetiću da je takva formulacija bila u slučaju nestanka Ivana Stambolića, reč je o istim pravnim propisima. Ovo je veoma opasno za Srbiju, time bi prkatično država bila odgovorna ta zločine OVK, jer je tada imala suverenitet, najvišu vlast na KiM", kazao je Milosavljević.

Iako srpska strana poručuje da je ovakvim  okolnostima nastavak dijaloga, pogotovu onog na najvišem nivou obesmišljen, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je juče da očekuje susret Vučića i Kurtija u Briselu tokom ovog meseca.