Francuska evroposlanica Dominik Bilde predložila rezoluciju o položaju Srba na Kosovu

Evropski parlament
Izvor: AFP

Francuska evroposlanica Dominik Bilde i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana saopštila je da je podnela Evropskom parlamentu predlog rezolucije o položaju Srba na Kosovu.

Ona je na Tviteru napisala da je sudbina kosovskih Srba iz dana u dan sve gora i da je skandalozna odluka prištinskih vlasti da odbiju da otvore glasačka mesta za referendum Srbije održan u januaru. Dodala je da se u predlogu rezolucije nalazi i rešenje za srpske manastire koji su pod zaštitom Uneska.

U predlogu rezolucije, koji je podnela EP 27. januara, ona navodi da predlaže taj dokument uzimajući u obzir sporazum između Srbije i Кosova od 19. aprila 2013. godine, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom od 27. oktobra 2015. godine.

U njemu se podseća da je rezolucijom kosovske skupštine, usvojenom 15. januara, Srbima omogućeno da glasaju samo poštom ili preko Kancelarije za vezu, umesto uz pomoć misije OEBS, a što je protivno mišljenju Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe, kako se navodi u dokumentu, sukobi policije i građana na severu 13. oktobra 2021. godine i negodovanje zbog verske proslave u prištinskoj katedrali u junu 2021. godine svedoče o rastućim tenzijama.

U daljem tekstu ona izražava zabrinutost zbog zahteva da se četiri srpska manastira uklone sa Uneskove liste svetske baštine u opasnosti.

"Ohrabruje se visoki predstavnik da zahteva stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, predviđenu sporazumom od 19. aprila 2013. i da razmotri istragu o gore navedenim činjenicama", navodi u rezoluciji Bilde, koja je, inače, članica Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.