Francuska i nova nemačka vlada nastaviće sa podrškom dijalogu Beograda i Prištine

eu
Izvor: lajmi.net

Francuska će sa novom nemačkom vladom nastaviti da radi na podršci dijalogu Beograda i Prištine odnosno na inicijativi koju su pokrenui bivša kancelaraka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron, najavljeno je u Briselu, prenosi Tanjug.

”Stavovi Beograda i Prištine o dijalogu su dijametralno različiti. Situacija u dijalogu je komplikovana i zahtevaće mnogo diplomatskog angažmana”, ocenjuju u Briselu.

Pred nastupajuće predsedavanje Francuske Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine, najavljuje se da će Pariz nastaviti da radi na deblokadi komplikovane situacije na Zapadnom Balkanu.

”Predsednik Makron je posebno motivisan i uložiće svoj politički kapital u rešavanje blokada na Zapadnom Balkanu”, naglašavaju diplomate u Briselu.

U tom cilju, francusko predsedavanje će u maju organizovati i konferenciju o Zapadnom Balkanu.

”To neće biti redovni samit EU-Zapadni Balkan, već konferencija na kojoj ćemo se baviti specifičnim problemima”, najavljuju diplomatski izvori EU.

Osim dijaloga Beograda i Prištine, navodi se da će se raditi na rešavanju problema na liniji Sofija-Skoplje, kao i na rešavanju unutrašnjih problema u BiH koji, prema oceni EU diplomata, vode ka destabilizaciji regiona. Pariz posebno naglasava važnost pojačanog angažmana EU na Zapadnom Balkanu i upozorava na ”destabilizujući faktor” u smislu mešanja drugih igrača u regionu.