Fudbalski savez Kosova podneo prijavu FIFA-i protiv FS Srbije "zbog vređanja" Albanaca

Fudbalski savez Kosova
Izvor: Koha ditore

Fudbalski savez Kosova saopštio je da je podneo žalbu Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA), zbog "teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije" Dragana Stojkovića Piksija, te "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici Švajcarske i Srbije 2. decembra u okviru Svetskog prvenstva.

Kako navodi Fudbalski savez Kosova, isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca mogli su da se vide i čuju tokom utakmice, u kojoj je Švajcarska pobedila Srbiju sa 3:2, zbog čega Fudbalski savez Kosova od FIFA-e traži istragu povodom tog slučaja i sankcionisanje Fudbalskog saveza Srbije.

"Isticanje parola sa političkim porukama i rasistički pozivi prema Albancima čuli su se gotovo tokom celog meča, o čemu su izveštavali svetski mediji. Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama u susednoj državi pothranjuje mišljenje prema albanskom narodu uopšte, a ne priklanjanje ruci pomirenja i praštanja. FFK traži od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije FS Srbije, kako bi fašistički pozivi jednom zauvek bili podalje od fudbalskih stadiona i događaja poput Svetskog prvenstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da takve pozive navijača nekog tima sa Svetskog prvenstva niko ne može da razume i obrazloži, posebno sada kada Evropi preti krhka bezbednosna situacija kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini.

"FS Kosova će čvrsto stati u odbranu vrednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrednosti koje fudbal prenosi uopšte, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za svu inkluziju. Timovi i navijači sa ponašanjem i filozofijama ljudske mržnje prema čoveku ne bi smeli da imaju mesta u tako važnim sportskim događajima kao što je Svetski kup Katar 2022", navodi se u saopštenju.

Inače u reprezentaciji Švajcarske igraju fudbaleri albanskog porekla - Granit Džaka i Džerdan Šaćiri sa Kosova i Ardon Jašari iz Severne Makedonije.

Fudbalski savez Kosova podneo je pre nekoliko dana žalbu FIFA-i i zbog isticanja zastave u svlačionici reprezentativaca Srbije, na kojoj je bila karta Kosova u bojama srpske zastave sa natpisom "Nema predaje".