Fudbalski savez Kosova podneo žalbu FIFA, traži da se kazni FSS zbog mape Kosova na zastavi Srbije

FSK-FIFA
Izvor: Telegrafi

Fudbalski savez Kosova saopštio je da je danas podneo žalbu FIFA zbog postavljanja zastave Srbije sa mapom Kosova na njoj, u svlačionici srpskog fudbalskog tima u Kataru. Istovremeno smatraju da je neprihvatljivo je da taj čin prođe u tišini i zahtevaju od FIFA da kazni Fudbalski savez Srbije zbog "agresivnog postupka i protiv vrednosti koje fudbal prenosi", prenosi Telegrafi.

Kako navode iz Fudbalsko saveza Kosova pre utkamice Srbije sa Brazilom, u njihovoj svlačionici postavljena je zastava na kojoj je bila karta Kosova sa bojama srpske zastave, sa natpisom "Nema predaje".

"Ovakvim aktima šovinizma nije mesto na sportskoj priredbi, a još manje u objektima u kojima se održava najveći događaj svetskog fudbala. FSK kao ravnopravan član sa svim ostalim članicama FIFA, zahteva od ove institucije da preduzme mere sankcionisanja. protiv postupaka koji podstiču mržnju među narodima i koji su protiv ljudskih vrednosti. Fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, prenosi vrednosti jedinstva i suštinu podele, dok se ovaj agresivni čin ne poklapa sa takvim vrednostima, pa mora biti kažnjen", poručili su iz Fudbalskog saveza Kosova.

Iz Saveza ističu da bi Svetsko prvenstvo u fudbalu trebalo da bude  mesto gde preovladava mir.

"Dok se Evropa i svet suočavaju sa velikom krizom kao rezultatom ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini, tako veliko takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo trebalo bi da bude mesto gde prevladavaju pozivi na mir, a ne da se koristi za raspirivanje mržnje među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država, sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava i prihvaćena od najmoćnijih država sveta, i kao takva će nastaviti svoj put, bez obzira na provokacije poput ove poslednje", navodi se u saopštenju.

Na to je reagovao i minister kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku koji je od FIFA zatražio konkretne poteze budući da je Fudbalski savez Kosova, kako je rekao punopravni član FIFA i UEFA.

"Sramotne slike iz svlačionice Srbije, prikazujući poruke mržnje, ksenofobične i genocidne poruke prema Kosovu, uz eksploataciju platforme Svetskog prvenstva", napisao je Čeku na Tviteru.

Prethodno je i lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli tražio od FIFA-e da reaguje.