G7: Kosovo i Srbija da se angažuju u dijalogu, postignute sporazume implementirati bez odlaganja

G 7
Izvor: Reporteri

Ministri spoljnih poslova zemalja G7, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik EU Đozep Borelj pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU.

U saopštenju objavljenom nakon sastanaka u Nemačkoj oni su pozvali Beograd i Prištinu da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju njihovih evropskih perspektiva, doprinose regionalnoj stabilnosti i koristi svim ljudima u regionu. 

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo ujedinjenje Zapadnog Balkana u osudi agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN", navedeno je u saopštenju. 

Predstavnici G 7 su pohvalili Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu implementaciju. Pozivali su Srbiju da učini isto.

"Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim merama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim merama. Moramo nastaviti da pomažemo Zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata", navedeno je u saopštenju. 

Dodali su da snažno podržavaju brzo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom. 

U saopštenju je izražena zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini, a osuđen je "svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje". 

"Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu", kažu predstavnici G7 i pozvali su sve stranke da osiguraju održavanje opštih izbora u oktobru. 

Navedeno je da ove zemlje u potpunosti podržavaju mandate visokog predstavnika Kristijana Šmita.

U saopštenjiu je dodato da G 7 podržavaju napredak u regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.