GAP: Potrebno je smanjiti broj državnih službenika na Kosovu

Institut GAP
Izvor: Institut GAP

Institut GAP objavio je danas izveštaj o prevremenom penzionisanju državnih službenika, koji objašnjava pravila i procedure za prevremeno penzionisanje i prvi put predstavlja detaljne podatke o starosti državnih službenika u svim budžetskim organizacijama na Kosovu, prenosi Koha.

Prema podacima Državnog trezora, državni službenici čine 26,7 odsto svih zaposlenih u javnom sektoru. Prosečna starost u državnoj službi je 47,5 godina. Od ukupnog broja državnih službenika 14,1 odsto je starijih od 60 godina.

Prema kosovskom Zakonu o javnim službenicima, prevremena penzija počinje u 63. godini i može se pokrenuti na zahtev državnih službenika ili odlukom institucija.

Trenutno postoji 1.091 državni službenik koji je navršio 63 godine, što čini 7,9 odsto državnih službenika.

Opštine zapošljavaju više državnih službenika starijih od 63 godine nego institucije na centralnom nivou i nezavisne institucije.

Uzimajući u obzir da Kosovo ima najveći odnos u Evropi zaposlenih u javnom sektoru u poređenju sa ukupnim brojem zaposlenih, GAP Institut preporučuje politike koje podstiču prevremenu penziju i ne zamenu takvih slobodnih radnih mesta novim zaposlenima, kako bi se smanjio broj zaposlenih u javnom sektoru, a time bi se smanjio trošak iz državnog budžeta za zarade.