Gaši: Loši rezultati Euleksa na Kosovu, puno skandala i zloupotreba

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Advokat Tom Gaši smatra da Euleks nije dobro obavio posao za Kosovo, s obzirom na njegovu misiju u vladavini zakona, i da uloga ove institucije više ne postoji.

Prema njegovim rečima, i UNMIK i Euleks su povezani sa raznim skandalima i zloupotrebama.

"Mislim da Euleks nije obavio tako dobar posao na Kosovu, iako je to bila najveća misija Evropske unije, koja je zapravo bila pozvana nakon proglašenja nezavisnosti da pomogne u nametanju vladavine zakona na Kosovu. Ako uporedimo UNMIK i Euleks, oni su poput dva brata blizanca", kaže Gaši za Ekonomiju onlajn.

On smatra da Euleks nije bio toliko produktivan koliko se očekivalo, te da bi misija s Evropljanima nije imala rezultate posebno u istrazi ratnih zločina.

"Bolna je istraga ratnih zločina koje je Srbija počinila u našoj zemlji, ali i ostatak koji se ne može razumeti kako je to dozvoljeno, gdje je jedan od najmarljivijih tužilaca protiv pripadnika OVK Salustro, na kraju svog mandata imenovan za pravnog savetnika srpskog tužioca za ratne zločine", dodao je Gaši.

Takođe napomenuo je reakciju bivšeg sudija Euleksa Malkolma Simonsa na zloupotrebe u ovoj misiji, opisujući je kao odloženu i nejasnu reakciju.

"Mnogo godina kasnije imali smo reakciju Simonsa, ali u ovom je pitanju bilo malo pomoći. Njegova reakcija pomalo kasni, spominje probleme koji su se dogodili 2014. i kasnije, a nije nam jasno zašto je ova reakcija kasnila, gotovo sedam godina kasnije, pa smo zatražili dokaze", naglasio je dalje.

Advokat Mahmut Haljimi takođe smatra ulogu Euleksa velikim razočaranjem i bez ikakvog napretka, gde su prema njemu očekivanja za poštenu misiju bila vrlo velika.

Haljimi kaže da se uloga Euleksa već može smatrati samo tehničkom bez ikakvog razvojnog i potrebnog uticaja.