Gazeta ekspres: Da li je Kurti odbio vakcine zbog sukoba sa Ramom ili što Kina ne priznaje Kosovo

Kurti i Rama
Izvor: Koha ditore

Nedavno odbijanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prosvetni radnici sa Kosova prime kinesku vakcinu u Albaniji pokrenulo je pitanje o tome da li je ovakav potez Kurtija došao zbog njegovih loših odnosa sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi Gazeta Ekspres.

Iako je objašnjenje Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitie bilo da je razlog odbijanja vakcinacije prosvetnih radnika kineskom vakcinom to što Kina nije priznala nezavisnost Kosova, sve je više onih koji misle da je pravi razlog zapravo to što vakcine dolaze iz Albanije.

Kurti je nakon preuzimanja vlasti obećao da će do kraja godine na Kosovu biti vakcinisano 60 odsto građana, ali je nedavno rekao da je problem u nabavci vakcina i to što ih između ostalog proizvode dve velike svetske sile, misleći na Kinu i Rusiju.

Kurtijevo protivljenje vakcinaciji kineskim vakcinama u Albaniji kritikovali su između ostalih i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti i predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj, dok je autor emisije „Prizma” Dritan Draguša izrazio uveravanje da je Kurti odbio vakcine samo zato što ih je ponudio Edi Rama, kojeg vidi kao političkog protivnika u Albaniji.

 „Premijer Aljbin Kurti nije prihvatio kineske vakcine, ne zato što Kina nije priznala Kosovo, već zato što ih je ponudio njegov trenutno jedini politički protivnik”, poručio je Draguša.