Gazeta ekspres: Kurti ne prestaje da iznenađuje, rekao da je plan koji ne sadrži priznanje dobra osnova

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Prošlo je nekoliko meseci otkako su se Nemačka i Francuska snažno vratile u nastojanju da postignu neku vrstu sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta ekspres.

Šolc i Makron su preko svojih najviših političkih savetnika podneli svoj predlog Prištini i Beogradu, za koji su zatražili komentare i od Srbije i od Kosova.

Pošto su se strane dogovorile da sačuvaju sadržaj francusko-nemačkog predloga, u medijima i televizijskim studijima pojavili su se različiti izveštaji i analize o potencijalnom sadržaju takve inicijative i da li je francusko-nemački plan dobar za Kosovo.

Govoreći o tom planu, američki izaslanik Gabrijel Eskobar je izjavio da SAD podržavaju međusobno priznanje, ali da je suština dijaloga da strane nađu rešenje koje im odgovara.

"SAD podržavaju međusobno priznanje. Mislimo da bi to bilo najbolje za region. Ali suština dijaloga je da obe strane nađu rešenje koje njima odgovara. Ako postoji rešenje koje funkcioniše za obe strane", rekao je Eskobar.

Upravo zbog nepriznavanja Kosova, ili kako je predsednik skupštine Konjufca rekao da strana ima de fakto priznanje, Kosovo je reagovalo sa rezervom.

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi je tokom "onlajn" učešća na Bezbednosnom forumu u Beogradu govorio o inicijativi Šolca i Makrona, ocenivši je kao nešto što odgovara zahtevima Srbije.

"Iz ove perspektive, francusko-nemački predlog je mnogo bliži stavu Srbije, jer ne predstavlja konačan dogovor i ne sadrži međusobno priznanje u ovoj fazi", rekao je Bisljimi.

Ali, Kurti je sinoć preokrenuo ovaj stav, piše Gazeta ekspres.

I pored ove Bisljimijeve izjave, nekoliko dana kasnije Vlada Kosova, tačnije premijer Kurti, saopštio je da je francusko-nemački predlog korak u pravom smeru, jer su po njemu pojmovi koji se koriste u njemu imaju vrednost i razlikuju se od ranije sklopljenih sporazuma.

"Mi smo to videli kao korak u pravom smeru, s obzirom da su koncepti i pojmovi koji se koriste od vrednosti, za razliku od ranijih sporazuma koji su bili deo ideologije rešavanja problema", rekao je Kurti.

Kurti je, na konferenciji održanoj u ponedeljak u zgradi vlade, rekao da ne odbacuje sadržaj Šolcovog i Makronovog predloga i da ga prihvata uz neke primedbe i kritike.

"Doneli su sažetke ideja, modela, koje nisam odbacio, ali sam rekao da su dobra osnova. Imam svoje primedbe, rekao sam im i svoje primedbe, svoje kritike. Ali nisam se protivio tom predlogu", rekao je Kurti.

Zatim je nastavio sa kritikama prema Beogradu, rekavši da je Srbija ta koja je odbila predlog Berlina i Pariza i da već nastoji da zaoštri situaciju na severu u kontinuiranom nastojanju da prikrije odbijanje francusko-nemačkog predloga.

U međuvremenu, Evropska unija je potvrdila da je primila komentare Kosova i Srbije na francusko-nemačku inicijativu i da ih analizira.

Premijer Albanije Edi Rama bio je među prvim regionalnim liderima koji su podržali francusko-nemačku inicijativu i zatražio od Kosova i Srbije da je prihvate jer je to veoma dobra šansa.

Savezna vlada Nemačke je, komentarišući tenzije na severu Kosova, pozvala na smirenost i dijalog i istakla potrebu za postizanjem sporazuma između Kosova i Srbije, uz poruku da će na tome nastaviti da rade zajedno sa Francuskom.