Gazeta ekspres: Predložena Rezolucija o ubistvu braće Bitići u Kongresu SAD

Li Zeldin
Izvor: GazzetaExpress

Nerešen slučaj ubistva braće Bitići, mora ostati faktor daljeg razvoja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, navodi se u jednoj od tačaka Rezolucije predložene na odobrenje Kongresu SAD 29. jula 2021. godine, prenosi Gazeta ekspres.

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin predložio je Rezoluciju kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine, Odboru za spoljne poslove na odobrenje, kako bi o njoj glasao Kongres. Predložena Rezolucija sadrži pet tačaka, a kojima se zahteva da Predstavnički dom, uz saglasnost američkog Senata, privede pravdi osobe odgovorne za ubistvo braće Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija.

U Rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da nijedna osoba nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići.

U prvoj tački Rezolucije se navodi da Predstavnički dom odluči uz saglasnost Senata da pojedinci odgovorni za ubistva američkih državljana Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija  julu 1999. u Srbiji moraju biti izveden pred lice pravde.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići ili za bilo koji drugi zločin povezan sa njihovom smrću i da nijedna osoba nije optužena za te strašne zločine“, navodi se u drugoj tački.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine, u trećoj tački, očekuje se da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju što je pre moguće sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su odgovorni za smrt, braće Bitići, direktno ili posredno.

„Sjedinjene Države moraju obezbediti dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt, direktno ili indirektno“, navodi se u četvrtoj tački Rezolucije.

Između ostalog u petoj tački se navodi da napredak, odnosno nedostatak rešenja ubistva braće Bitićim treba da ostane značajan faktor u određivanju daljeg razvoja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije.