General Zavarzin: Ruski padobranci su 1999. ušli na Kosovo kao odgovor na prevaru NATO

General Zavarzin
Izvor: Večernje novosti

Zamenik predsedavajućeg Odbora ruske Dume za odbranu Viktor Zavarzin izjavio je za Novosti da je ulazak ruskih snaga na Kosovo u junu 1999. bio odgovor na prevaru NATO snaga, čiji vrh je prvobitno pristao da nakon bombardovanja ne ulazi dublje na teritoriju srpske pokrajine, a onda je izvršen pritisak na srpsku stranu da odustane od tog rešenja.

Zavarzin se jako dobro seća kakvu su prevaru izveli Amerikanci 1999. godine na Kosovu.

„Sa generalom Leonidom Gregorijevičem Ivašovom, tada glavnim vojnim predstavnikom Rusije pri NATO, vodio sam danima razgovore sa generalima Alijanse o poštenom dogovoru oko primirja na Kosovu. Posao nam je olakšavalo to što na terenu Vojska Jugoslavije nije gubila rat. Do poslednjeg dana smo bili uvereni da ćemo uspeti u tome da Kosovo i defakto bude deo SRJ. Međutim, pod pritiskom Amerikanaca, u njihovom tradicionalnom stilu, situacija se preko noći promenila. Šef američke delegacije Stroub Talbot na kraju je predstavio sasvim drugačiji dokument koji je podrazumevao potpunu okupaciju Kosova od strane NATO snaga“, kazao je Zavarzin.

Desant bio iznuđeno rešenje

General pukovnik Viktor Zavarzin je uveo ruske padobrance 1999. na Kosovo, a sada je po prvi put za srpske medije govorio o Maršu ruskih padobranaca u našu pokrajinu.

U ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" on je objasnio da je "desant iz Bosne bio iznuđeno rešenje", kao odgovor Moskve i Generalštaba VJ na činjenicu da su Amerikanci uspeli da pritisnu srpsku stranu u pregovorima da odustane od rešenja koje je prethodno vojno usaglašeno u Moskvi, Bonu, Parizu i prema kome bi i tadašnja Vojska Jugoslavije uz NATO ostala na Kosovu.

Zavarzin je ispričao da je 10. juna kada je donošena Rezolucija u Njujorku bio sa načelnikom obaveštajne službe VJ Krgom i da su bili neraspoloženi jer je Sporazum o razgraničenju, koji je potpisan sa NATO dan ranije, promenjen.  

"Ako je za utehu Rezolucija 1244 na kojoj je ruska delegacija detaljno radila, manje-više je promenila situaciju. Dokument UN je naglasio suverenitet Jugoslavije i istovremeno pružio značajnu autonomiju i stvarnu samoupravu Kosovu", kaže Zavarzin. 

On pojašnjava da su po prvobitnom dogovoru NATO snage trebalo da budu raspoređene duž makedonsko-jugoslovenske granice u tampon zoni bez ulaženja dublje na teritoriju Kosova, a da su snage VJ trebalo da ostanu prisutne i da kontrolišu opštu situaciju. Zavarzin otkriva da je ruski diplomata Černomirdin doneo Miloševiću drugačiji plan i ubedio ga da potpiše, a da je zatim usledio ruski marš na prištinski aerodrom Slatina.

"Kao glavni vojni predstavnik Rusije pri NATO dobio sam naređenje da vodim naš Mirovno desantni bataljon, koji je napredovao iz Bosne. Za mene je to bila velika čast i veliko poverenje. Znali smo da ko kontroliše ovaj strateški objekat moći će da kontroliše celokupnu situaciju, ne samo u pokrajini nego i na Balkanu u celini. Verujte, deo mog srca je ostao tamo. Kada smo prešli Merdare prizori su bili strašni, uništene kuće, putevi...", priča Zavarzin. 

Pobeda kao u filmskim žurnalima

Ruski general kaže da se forisranog marša ka Prištini seća kao dela nekog filmskog žurnala iz Drugog svetskog rata.

"Mi smo bili duboko svesni da na svetu srpsku zemlju ulazimo da zaštitimo srpsko stanovništvo i spasimo srpske svetinje od varvarskog razaranja. Ali u tom trenutku se odvijala borba za svaki minut. Imali smo informaciju da su Englezi dobili isti zadatak", dodaje Zavarzin.

To je bila noć između 10. i 11. juna, a Zavarzin otkriva da je tog dana u Moskvi bila američka vojna delegacija sa Strobom Talbotom kako bi izdejstvovala da Moskva odloži planiranu akciju raspoređivanja snaga na Kosovu.

"Kada su shvatili da smo već tamo ušli napustili su Moskvu. Odmah sam napisao izveštaj da smo osvojili aerodrom i to je u Generalštabu primljeno izuzetno. Zabeležili smo pobedu. Tada niko nije očekiva od Rusije tako odlučnu akciju. Zapad je prvo reagovao zaprepašćeno i ogorčeno, ali posle je bilo skrivenog divljenja. Prema našim informacijama, NATO je planirao da izvede oružanu akciju protiv nas, ali do razmene vatre nije došlo jer su shvatili da i mi nameravamo da se borimo", priseća se Zavarzin.    

Ruski general ističe da Amerikancima danas treba opravdanje za bombardovanje Jugoslavije i to je upakovanu u priču o zapadnim vrednostima.  

"Ta demokratija je ustvari uspostavljanje velike vojne baze u regionu Prištine. Mislim da istorija još nije dala ocenu delovanja SAD i NATO na Balkanu, a kao što znate, ratni zločini ne zastarevaju", poručio je Zavarzin.

heisenberg
15. Jun 2020.
Bezanje je isto bilo epsko...