Gervala: Dijalog bi mogao brzo da se završi ako Srbija odustane od blokade

Šalenberg i Gervala
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila bi da dijalog mogao brzo da se završi ako Srbija odustane od stava o blokiranju procesa, prenosi Kljan Kosova.

Gervala je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom rekla da je na sastanku sa austrijskim kolegom naglašen značaj dijaloga Кosova i Srbije što je pre moguće.

"Razgovarali smo i o dijalogu koji Kosovo razvija sa Srbijom o međusobnom priznanju, ističući naše vrlo konkretne predloge. Podvukla sam našu spremnost i ozbiljnost u ovom procesu, koji bi vrlo brzo mogao da se završi ako bi Srbija odustala od stava da blokira proces", rekla je Gervala.

Ona je rekla i da je Austrija važan stub za zastupanje interesa Balkana i da Austrija i Kosovo smatraju da je "vreme za razgovor o integraciji u EU treba zameniti konkretnim akcijama ka integraciji u Evropsku uniju".

Prema njenim rečima Austrija zaslužuje da se istakne kao veoma važan akter u procesu integracije u Evropsku uniju.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je naša saradnja sa Austrijom bliska i da su naši stavovi veoma bliski. Takođe sam se zahvalila svom kolegi na aktivnoj podršci u našim naporima da se pridružimo Savetu Evrope, ne samo u EU, već i u drugim međunarodnim mehanizmima. Austrija je važan stub za zastupanje interesa našeg regiona, a u ovom slučaju i Kosova", rekla je Gervala. 

Dodala je da je poznata činjenica da je Austrija deo najbližih prijatelja Kosova i da stotine hiljada građana Kosova imaju bliske, ali i porodične veze sa Austrijom i da oni imaju posebnu vrednost i za Austriju i za Kosovo. 

Naglasila je da je nedavna poseta austrijskog kancelara Karla Nahemera Kosovu još jednom podvukla to blisko prijateljstvo.

"Iznad svega, treba istaći stalnu posvećenost Austriji za Kosovo i doprinos našeg prijatelja Šalenberga i van ovih poseta, tokom razgovora u EU, Savetu Evrope i drugim zemljama oko Kosova i našeg regiona. Zajedno smo u Berlinskom procesu, posebno naglašeno tokom prošlonedeljne posete nemačkog kancelara Šolca, koji je postao neophodan proces za približavanje EU i u kojem Austrija igra posebnu ulogu zbog širokog i dubokog poznavanja regiona i dobrih odnosa sa našim regionom", rekla je Gervala.

Gervala je rekla da Austrija i Kosovo dele stav da "vreme za razgovor o integraciji u EU treba zameniti konkretnim akcijama ka integraciji u Evropsku uniju“.

"Stoga, u takvoj istorijskoj fazi preorijentacije evropske geopoliticke bezbednosne arhitekture, moraju se preduzeti neophodni koraci da se izbegnu greške do kojih može doci ako ne delujemo, vec oklevamo", kazala je Gervala.