Gervala: Grčko priznanje nezavisnosti Kosova bilo bi istorijski korak

Gervala i Dendias
Izvor: Telegrafi

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala poručila je tokom posete Atini da bi priznavanje i poštovanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica Evropske unije, uključujući i Grčku, predstavljalo hrabar potez za stabilnost u regionu i šire, prenosi Telegrafi.

Gervala je istakla da bi to, kako kaže, omogućilo otvaranje nove dinamike u dugoročnom rešavanju problema na Balkanu.

"Ne samo za naše zemlje, već više za našu decu i unuke, ovo bi bilo obećanje stabilnosti i trajnog mira u Evropi. Takav korak bi bio istorijski i mislimo da je to nešto što treba da se uradi", rekla je Gervala.

Tokom sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, Gervala je izrazila spremnost kosovske vlade da unapredi bilateralne odnose sa Grčkom, koja je, prema njenim rečima, važna zemlja u regionu Jugoistočne Evrope i takođe važan faktor bezbednosti i stabilnosti u regionu.

"Kosovo ceni Grčku kao prijateljsku i partnersku zemlju i ceni je zbog njene konstruktivnosti u odnosu na evropsku agendu i proces liberalizacije viza za građane Kosova", navela je Gervala.

Gervala je rekla da je sa Dendijasom razovarala o značaju daljeg unapređenja ekonomskih odnosa, da su posebno su razgovarali o saradnji u oblasti energetike, gde je istakla da je Kosovo u fazi razmatranja najboljih opcija u pogledu energetske strategije.

"Naša energetska budućnost obuhvata tradicionalnu i obnovljivu energiju. U kontaktu smo sa našim prijateljima o opcijama za izazovnu tranziciju u ovoj oblasti. Nastavićemo da budemo u bliskom kontaktu sa Grčkom za detalje i za naše odluke u vezi sa tim", rekla je Gervala.

Ona je ponovila težnje kosovske vlade i građana Kosova za evroatlantskim integracijama ističući veliku posvećenost nove Vlade jačanju vladavine prava kao preduslov za dalje jačanje i demokratizaciju Kosova.

Na sastanku je razgovarano i o spoljnopolitičkim pitanjima, evropskim i regionalnim pitanjima, a sagovornici su se osvrnuli i na potrebu proširenja oblika saradnje u drugim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje i zdravstvo.