Gervala iz Soluna: Kosovo odlučno na putu ka EU

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala učestvovala je na sastanku ministara spoljnih  i evropskih poslova Zapadnog Balkana koji se održava u Solunu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Glavna tema sastanka bila je dijalog zemalja Zapadnog Balkana o evropskoj budućnosti.

Gervala je izrazila zahvalnost Grčkoj na strateškom pristupu i volji da ulaže u sveobuhvatnu regionalnu saradnju, kao i u zalaganju za uključivanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Smatramo da je ta aktivna uloga i doprinos dragocen ne samo za regionalnu saradnju, već i za mir i stabilnost na Balkanu", rekla je Gervala.

Govoreći o regionalnim pitanjima, Gervala je pomenula značaj saradnje, osvrnuvši se na Berlinski proces kao platformu za regionalnu saradnju u odnosu na EU, što je takođe naglašeno tokom sastanka u utorak u Tirani sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Moramo zauzeti proaktivan i proevropski stav. Moramo vrlo ozbiljno shvatiti ove temeljne diskusije o budućnosti Evrope koje se sada vode. Što se tiče moje zemlje, nećemo promeniti smer prema EU, nećemo tražiti konkurentne strukture", dodala je Gervala.

Istakla je da se ideja Otvorenog Balkana u čitavoj EU doživljava kao koncept koji se takmiči sa EU.

Gervala je zaključila da je Kosovo odlučno na putu ka EU.