Merkel šalje poruku naslednicima da je Zapadni Balkan značajan

Angela Merkel, integracije zapadnog Balkana
Izvor: Tanjug AP/Markus Schreiber, Unsplash

U susret dolasku Angele Merkel u Srbiju, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka prof. dr Dragan Đukanović, gostujući na RTS, mišljenja su da će odlazeća kancelarka i pored odlaska u penziju imati značajan politički uticaj, i smatraju da će Berlinski proces unaprediti saradnju zemalja na Zapadnom Balkanu i približiti se Evropskoj uniji.

Gostujući na RTS Sonja Liht i profesor Đukanović analizirali su šta ovom posetom odlazeća kancelarka ostavlja u amanet svojim naslednicima i šta je Beograd Berlinu.

Prema rečima Sonje Liht oproštajna poseta Angele Merkel Beogradu je neobična, ali i istovremeno dokaz toga, koliko joj je stalo do Srbije i do celog regiona.

"Mi smo ostali za kraj i ona će pokušati da pošalje poruku svojim naslednicima da je Zapadni Balkan značajan i da on mora da ostane na listi prioriteta Nemačke", naglasila je Lihtova dodajući da je Angeli Merkel važno da se ceo region Zapadnog Balkana podigne i ekonomski i politički.

Po mišljenju prof. dr Dragan Đukanovića, Merkelova je jedan od značajnijih lidera, i njeno povlačenje sa političke scene ne znači da će uticaj Nemačke slabiti.

“Svi kancelari i po odlasku su imali značajan politički uticaj, pa će i Angela Merkel, bez obzira na odlazak u penziju. Ona će imati značajnu ulogu i čak uticaj na novi kabinet u Berlinu”, izjavio je Dukanović.

Kao jedan od ključnih momenata za odnos vodeće evropske države prema našem regionu, i Sonja Liht i profesor Đukanović ističu Berlinski proces, kao inicijativu koja bi trebalo da unapredi saradnju zemalja na Zapadnom Balkanu i da ga približi EU.

"Rečenica koja je neprijatno odzvanjala" i odgovor Merkelove

Lihtova je podsetila da je Berlinski proces započet 2014. godine na inicijativu Merkelove, kada je Žan Klod Junker rekao da neće biti proširenja Evropske unije u mandatu Evropske komisije.

"Ta rečenica je neprijatno odzvanjala u celom našem regionu i Merkelova je, pokrenuvši Berlinski proces, u stvari želela da pokaže da će Nemačka, ali i druge značajne države EU, poput Francuske, Italije, Austrije, biti i dalje uz region", kaže Lihtova.

Kako je istakla, u ovih 16 godina Merkelova je postala broj jedan lider EU, proglašavana je i za najuticajniju ženu sveta, a Nemačka je za vreme njenog mandata prednjačila u proevropskoj politici.

"Njen odlazak nije odlazak jednog od lidera, već je to odlazak nekoga ko je ostavio vrlo ozbiljan trag na sve ono što se događa u našem delu sveta i šire", naglasila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Profesor FPN Đukanović ne očekuje posle izbora u Nemačkoj suštinske promene odnosa među članicama EU, niti da eventualno Francuska zauzme vodeće mesto u Uniji.

Kaže da je teško zamisliti novu vladu Nemačke bez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije, koje su i sada vladajuće partije, ali dodaje da poslednje istraživanje pokazuje bolji rezultat Socijaldemokratske partije Nemačke, što je iznenađenje, imajući u vidu jačanje Zelenih prethodnih nekoliko izbornih ciklusa.

Pojavljuje se više imena za mesto naslednika Merkelove, ali Đukanović smatra da u ovom trenutku treba biti oprezan u predviđanju.