Gervala: Obavestili smo Kvintu o zadržavanju građana Kosova na ulazu u Srbiju iz Hrvatske

Gervala
Izvor: Kosovo Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila je danas na pres konferenciji da je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom obavestila ambasadore zemalja Kvinte i šefa Kancelarije EU na Kosovu o, kako je rekla, "zabrani velikom broju građana Kosova na graničnim prelazima Srbije".

Time je, tvrdi, Srbija prekršila sporazum iz 2023. o kretanju građana sa kosovskim pasošima, preneo je Kljan Kosova.

"Informisali smo ih onoliko detaljno koliko smo imali informacija o tome šta se dešava i tražili smo jasnu i odlučnu reakciju prema Srbiji", rekla je Gervala.

Zato je pozvala građane Kosova da pokušaju da izbegnu prelazak preko Srbije.

Prema njenim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je da "sprovodi pretnje" posle jučerašnjeg glasanja za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Tvrdi i da su, iz kontakata i razgovora sa zadržanim građanima i njihovim porodicama, saznali da su neki od njih bili na informativnim razgovorima.

"Prava građana su narušena. U mnogim od ovih ispitivanja govorilo se o 1999. godini, pitani su o pripadnicima OVK i da ih nema među putnicima…", tvrdi Gervala.

Inače, MUP Srbije ranije danas je saopštio da su neosnovani navodi da je srpska policija zadržavala autobuse sa registracionim oznakama Kosova na graničnim prelazima, te da policija nije nikoga zadržavala, niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Kosova, već da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima, pa se vrše bezbednosne provere u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom prelazu.