Gervala: Od danas počinje razmatranje zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope

Donika Gervala
Izvor: Reporteri

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, koja je danas u Strazburu podnela zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, izjavila je da time počinju procedure za razmatranje tog zahteva i da je optimista da će Kosovo biti član te organizacije za ljudska prava, prenosi Reporteri.

"Danas smo otvorili novo poglavlje za članstvo Kosova u Savetu Evrope, danas počinje procedura za razmatranje naše aplikacije, koja će proći kroz različite instance Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine i na kraju Ministarski savet. Kosovo je najdemokratskija zemlja u regionu, Kosovo je najproevropskija zemlja u regionu i najoptimističnija je zemlja u regionu. Dakle, Kosovo zaslužuje da još juče bude član Saveta Evrope. Ovaj postupak koji smo danas započeli završiće se punopravnim članstvom Kosova u Savetu Evrope, a time i jačanjem prava građana Kosova i njihovog pristupa evropskim instancama", rekla je Gervala.

Gervala je danas podnela zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope nakon što je kosovska vlada načelno odobrila inicijativu za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji.