Gervala: Sticanje novih priznanja u zastoju godinama unazad

Donika Gervala
Izvor: Reporteri

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc izjavila je da je sticanje novih priznanja Kosova u zastoju, ne samo u poslednjih godinu dana, već godinama unazad, prenosi Ljajmi.

Ona je taako odgovorila na napade opozicije na skupštinskoj sednici što nisu postignuta nova priznanja Kosova i dodala da se stalno radi na postizanju novih priznanja.

"Tačno je da je pitanje novih priznanja zapelo, ali ne samo prošle godine, već postoji kontinuirana stagnacija prethodnih godina. Ministarstvo i Vlada uopšte, uključujući i instituciju predsednika, stalno rade na novim priznanjima. Ne mogu da kažem kakav napredak imamo u ovim situacijama jer su to osetljive teme koje rizikuju da ih odvedu u pogrešnom pravcu kada o njima javno govorimo. Kada rezultati budu vidljivi sa zadovoljstvom ćemo da komuniciramo", rekla je ona.

Prema njenim rečima, napravljena je i strategija za prijavu u međunarodnim organizacijama i okrivila Beograd da nije ispoštovao obaveze koje je preuzeo Vašingtonskim sporazumom.

"To ne čudi ako pogledate iskustvo koje imamo sa Srbijom, koja često obećava, a ne pridržava se dogovora. Vlada ima jasnu strategiju kojim organizacijama planiramo da se obratimo kratkoročno i dugoročno. Tražimo razumevanje da ovu strategiju ne objavljujemo u javnosti jer je osetljiva i moramo biti korak ispred na ovom putu", rekla je Gervala.

Ministarka je govorila i o odnosima sa Izraelom naglasivši da će uskoro zvanično posetiti tu zemlju, a radi "produbljivanja bilateralnih odnosa".

"U okviru obeležavanja 1. godišnjice uspostavljanja odnosa sa Izraelom, imala sam telefonski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Izraela. Obe strane su opredeljene da će kroz moju posetu, koja će biti uskoro, doći do produbljivanja naših odnosa", istakla je Gervala.