Gervala za grčke medije: Ne tražimo priznanje od Grčke

Donika Gervala
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je u intervjuu za grčki list „To Vima“ da „Kosovo ne traži priznanje od Grčke“, prenosi Reporteri.

Gervala je tokom nedavne posete Grčkoj dala ovaj intervju, u kom je objasnila da Kosovo traži bliže odnose sa Grčkom, koju je opisala kao „važnog i mudrog aktera na Balkanu“.

Upitana da li je moguće da Grčka u bliskoj budućnosti prizna Kosovo, Gervala je odgovorila da bi priznanje od strane Grčke „bio hrabar istorijski doprinos stabilnosti i trajnom miru u regionu i šire“ i dodala da "ne traži priznanje od Grčke pošto je Kosovo već priznala većina članica EU i NATO, uključujući ključne članice“.

„Sa našim susedom Grčkom delimo dugu istoriju i zajedničke evropske vrednosti. Naravno, naša pozicija kao nove, veoma proevropske vlade je jasna. Uvereni smo da bi odluka Grčke kao ključnog igrača u regionu bila hrabar istorijski doprinos stabilnosti i trajnom miru u regionu i šire. Bilo bi racionalno ako bi pet preostalih članica EU priznalo aktuelnu situaciju na Balkanu. To bi nateralo aktere u okruženju i one koji pokušavaju da destabilizuju taj deo Evrope da se preračunaju i saglase sa tim novim realnostima“, rekla je Gervala.