Gervala: Tražili smo od Kfora da zatvori vazdušni prostor za Rusiju

Donika Gervala
Izvor: Klan Kosova

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da je Kosovo od Kfora zatražilo da zatvori vazdušni prostor za Rusiju, a povodom bezbednosne situacije je navela da nema znakova da je Kosovo blizu oružanog sukoba sa bilo kim, prenosi Kljan Kosova.

"Zahtevali smo od Kfora da zatvori svoj vazdušni prostor za Rusiju. Komandant Kfora nam je rekao da Kfor zajedno sa NATO razmatra naš zahtev. Kfor i Sjedinjene Američke Države su nam obećali da će naš zahtev biti shvaćen ozbiljno", rekla je Gervala podnoseći izveštaj Komisiji za spoljne poslove i dijasporu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Gervala je rekla da nemaju konkretne signale za vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da moraju biti veoma oprezni i spremni, jer se nikad ne zna.

"Mnogi su potcenili rusku pretnju Ukrajini i nisu verovali da može doći do otvorenog rata. Ne želimo da Kosovo bude žrtva pogrešnih i netačnih procena. U stalnom smo kontaktu sa svim našim partnerima i saveznicima kako bi se situacija i dešavanja u regionu pratili sa izuzetnom pažnjom. Smatram da je važno da kažem da na Kosovu niko ne treba da oseća paniku zbog situacije, jer nema znakova da smo blizu oružanog sukoba sa bilo kim“, rekla je Gervala.

Povodom situacije u Ukrajini, ona je navela da je Kosovo pozicionirano na strani demokratskog sveta.

"Kosovo se veoma brzo i jasno pozicioniralo na strani demokratskog i slobodnog sveta ne samo u pogledu rata, već smo se pridružili nizu ekonomskih sankcija koje su Rusiji uvele EU i SAD", rekla je Gervala.

Ona je, kako je preneo Kosovo pres, rekla da će se tokom ove nedelje doneti odluka o prijemu 5.000 ukrajinskih izbeglica.