Gijom: Vizna liberalizacija bila bi snažna poruka Evropske unije za građane Kosova

Silvi Gijom
Izvor: Koha ditore

Šef parlamentarne grupe francuske levice i zelenih u Evropskom parlamentu Silvi Gijom zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Francuske Žerala Dirmana liberalizaciju viznog režima za Kosovo, prenosi Koha.

Gijom u pismu ministru navodi da je Kosovo tokom ovih godina uložilo dosta napora da ispuni evropske kriterijume potrebne za liberalizaciju.

One je istakla da je Kosovo moralo da ispuni dvostruko više kriterijuma od svih drugih zemalja koje imaju koristi od kratkoročnog ukidanja viza.

Smatra da su prema Evropskoj komisiji kriterijumi ispunjeni, i napominje da od 2019. godine francusko i kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova sarađuju bilateralno po mnogim pitanjima, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala.

"Međutim, do liberalizacije nije došlo uprkos ponovljenim zahtevima kosovskih vlasti, ali i Evropskog parlamenta preko Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslova", navodi u pismu Gijom.

Gojom je dodala da bi vizna liberalizacija bila bi snažna poruka Evropske unije za građane Kosova.

"Možete li mi reći, ministre, da li u okviru francuskog predsedavanja Evropskom unijom Savet planira da napravi korak ka narodu Kosova", upitala je Gijom.