Gogić: Albancima na severu cilj da što duže ostanu na vlasti, treba očekivati opstrukcije Prištine

Ognjen Gogić
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Ognjen Gogić ocenio je za Kosovo onlajn da se albanski predsednici četiri opštine na severu Kosova nadaju da će glasanje za njihovu smenu biti neuspešno i da će na taj način zadržati vlast što duže. Kako je rekao, treba očekivati i opstrukcije.

Centralna izborna komisija prihvatila je danas peticiju za smenu gradonačelnika i predložila da se glasanje održi 21. aprila. Gogić je podsetio da broj potpisa koji je prikupljen na peticijama daleko premašuje broj glasova koji su ti gradonačelnici dobili na izborima i da to jeste vrlo jasan pokazatelj političke volje koje su predsednici opština dobili na severu Kosova.

„Međutim, nije reč o tome da su ti gradonačelnici u nekoj dilemi ili zabludi, da oni misle da njih građani podržavaju pa da im treba sada ova peticija kao neki pokazatelj kako građani gledaju na njjih. Njima građani gotovo na dnevnom nivou u svakoj prilici pokazuju da ih smatraju nelegitimnim, tako da uopšte nije stvar u tome da su oni sada konačno shvatili da su nelegitimni i da je ova peticija jasan signal od strane građana, već se radi o tome da oni žele da drže vlast u tim opštinama što duže mogu“, rekao je Gogić.

Njihova politika i pristup, tvrdi Gogić, jeste da što duže ostanu na funkcijama. 

„Tako da će oni zaista gledati da ostanu na vlast dokle god mogu, pa čekaju da se organizuju ti referendumi, odnosno glasanje za smenu gradonačelnika, kako se to pravno naziva, i onda kasnije da se organizuju novi izbori ukoliko ta glasanja budu uspešna“, rekao je Gogić.

Istakao je da predsednici četiri opštine priželjkuju da glasanja za njihovu smenu budu neuspešna. Gogić dodaje "da se možda i radi na tome". 

„Tu treba očekivati nove opstrukcije od strane institucija, kako centralnih, tako i lokalnih sa kosovske strane, koji će pokušati da opstruišu taj proces smene gradonačelnika da bi onda ostali što duže na vlasti. Oni računaju na to da Srbima neće biti jednostavno da prikupe dovoljan broj glasova na tom glasanju. Prag je postavljen vrlo visoko. Srbi treba da podrže smenu gradonačelnika sa više od 50 odsto upisanih birača, što neće biti ni malo jednostavno, zato što su ti birački spiskovi neažurirani. Oni ne odražavaju pravo brojno stanje, a drugo, tokom poslednjih godina je došlo do toga da se ljudi iseljavaju u centralnu Srbiju i da menjaju prebivalište, na kraju, i iz bezbednosnih razloga i uopšte razočarenja zbog čitavog procesa. Srbe koji žive na severu Kosova biće teško ubediti da glasaju na tim izborima za smenu gradonačelnika, tako da se gradonačelnici u četiri opštine na severu nadaju da će ti referendumi biti neuspešni i da tek onda mogu da kažu da zapravo i Srba nema na severu Kosova koliko se misli da ih ima", zaključio je Gogić.