Gojković: Zahvalnost Kini na kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Maja Gojković
Izvor: Ministarstvo kulture Srbije

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković danas se u kineskom gradu Sjamenu, pred otvaranje 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT,) sastala sa partijskim sekretarom provincije Fuđijen Džouom Zujiom, i u razgovoru izrazila zahvalnost Kini na kontinuiranoj i čvrstoj podršci te zemlje u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Gojković je istakla da Srbija pruža principijelnu podršku politici Kine, kao i da se sa zadovoljstvom odaziva na inicijative Kine, koje za cilj imaju razvoj multilatreralne saradnje.

Ministarka je zahvalila na toploj dobrodošlici i pozivu da Srbija bude drugi put za redom počasni gost CIFIT-a, kao i na ukazanoj časti da se kao šef delegacije Srbije obrati na svečanoj ceremiji otvaranja.

Prema njenim rečima, paviljon Srbije na ovogodišnjem sajmu biće dobra prilika za predstavljanje razvojnih projekata, među kojima je posebno značajan projekt Međunarodne izložbe Ekspo 2027.

Gojković je izrazila očekivanje će investicioni forumikoji će biti održan na sajmu dati veoma zapažene rezultate

"Unapređenju odnosa dve zemlje posebno će doprineti predstojeće učešće predsednika Aleksandra Vučića na trećem forumu 'Pojas i put', na desetogodišnjicu ove velike inicijative, koji će se održati 17. i 18. oktobra u Pekingu kada će biti potpisani brojni sporazumi", navela je ona.

Istakla i da je Srbija zainteresovana za nove investicije iz Kine, i pozdravila jačanje saradnje dve zemlje u domenu ekonomije, ukazujući i na značaj saradnje na polju nauke i tehnologije, kao i na saradnju posebno u oblasti sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima. Dodala je da značajan doprinos u domenu jačanja kulturnih veza daju kulturni centri.

Zvaničnik provincije Fuđijen Džou Zuji zahvalio je Srbiji na učešću na ovom međunarodnom sajmu i naglasio da je to značajno za unapređenje odnosa dve države.

On je rekao da Kinu i Srbiju veže prijateljstvo, kao i da bliski odnosi državnog vrha i posebno dva predsednika trasiraju dalje puteve razvoja buduće saradnje.

Potvrdio je kontinuirano podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazio snažan interes za produbljivanje saradnje u domenu privrede, visoke tehnologije, kulture i jačanje veza dva naroda.

Zuji je čestitao Srbiji i na velikom uspehu i predstojećem održavanju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

U kineskom gradu Sjamenu, u pokrajini Fuđijen, sutra počinje najveći sajam investicija na svetu, na kome će se predstaviti i Srbija.