Gojković sa ministarkom kulture Severne Makedonije na koncertu Filharmonije u okviru "Otvorenog Balkana"

Otvoreni Balkan Maja Gojkovic sa ministarkom kulture Severne Makedonije
Izvor: Ministarstvo kulture

Ministarke kulture Srbije i Severne Makedonije, Maja Gojković i Bisera Kostadinovska Stojčevska prisustvovale su večeras gala koncertu povodom 100 godina Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, koji se održava u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a u cilju jačanja saradnje u oblasti kulture.

Filharmonija je nastupila pod dirigentskom palicom Zubina Mehte.

Gojković je rekla je da ovim koncertom povodom značajnog jubileja – veka postojanja Beogradske filharmonije, počinje ujedno i deo velike inicijative "Otvoreni Balkan" na polju kulture, kako bi se saradnja u ovoj oblasti između Srbije, Severne Makedonije i Albanije dodatno učvrstila.

Ona je podsetila da je ta inicijativa najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, a zaživela je i pokazala se važnom i na polju kulture, te je značajan deo inicijative, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je navela da je to potvrđeno i potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu u Ohridu, pre godinu dana, između ministarstava kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Zadovoljstvo mi je i veoma sam zahvalna što je sa nama večeras na značajnom jubileju Beogradske filharmonije i ministarka kulture Severne Makedonije. Ovo je naš prvi zajednički projekat - gostovanje Beogradske filharmonije u Skoplju i Tirani narednih dana nakon večerašnjeg nastupa u Beogradu", rekla je Gojković.

Ona je dodala i da je u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" planirana izložba "Supstrati" u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 13. jula do 11. avgusta u saradnji ministarstava kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u okviru koje će kroz rad tri eminentna umetnika biti prikazano istorijsko, prirodno i arhitektonsko nasleđe regiona. 

"Kroz likovno stvaralaštvo biće prikazano koliko su naše kulture pomalo različite, ali istovremeno istorijski i kulturološki isprepletane", naglasila je Gojković.

Ministarka kulture Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska rekla je da joj je drago da je večeras u Beogradu i naglasila da je kulturna saradnja tri države na visokom nivou, kao i da očekuje da će biti dodatno unapređena u narednom periodu.

"Iako različite, naše kulture su ipak bliske i imaju zajedničke karakteristike",  rekla je Kostadinovska Stojčevska.

Koncertom u Beogradu večeras je praktično otvorena regionalna turneja dirigenta Zubina Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Skoplju i Tirani 22. i 24. juna u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".