Građani Prištine veruju u ukidanje viza: Mladi i ovako odlaze, u EU shvatili da to neće promeniti stanje

Gazmen Raci
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Gazmen Raci kaže za Kosovo onlajn da se nada skorom pozitivnom odgovoru od strane Evropske unije u vezi liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Iako prištinski političari ističu da su odavno ispunjeni svi kriterijumi za viznu liberalizaciju, Kosovo je jedino u regionu čiji stanovnici i dalje ne mogu da putuju bez viza u zemlje EU. Raci je ocenio za Kosovo onlajn, da je zastoj u dijalogu Beograda i Prištine bio glavni razlog što EU ovu odluku još nije donela.

Kako je dodao, nakon što je dijalog nastavljen, građani Kosova bi od sledeće godine trebalo da putuju bez viza u zemlje Šengenske zone.

"Dijalog Kosova i Srbije je bio problem što do sada nije sprovedena vizna liberalizacaija. Sada vidimo da EU želi nešto da da Kosovu, kao pozitivan podstrek, nakon što je nastavljen dijalog sa Srbijom kako bi se došlo do konačnog sporazuma. Uvek sam isticao da Kosovo i Srbija trebaju da se sastaju kako bi postigle konačni sporazum", zaključio je Raci.

Vizna liberalizacija podrazumeva slobodu kretanja u zemljama Šengenske zone, i omogućava putovanje bez vize do 90 dana na svakih šest meseci, objašnjava Raci i dodaje da je važno da Vlada Kosovo objasni građanima šta podrazumeva vizna liberalizacija.

Iako postoji bojazan pojedinih analitičara i poltičkih zvaničnika da će Kosovo nakon ukidanja viza napustiti veliki broj građana, Raci ističe da su mladi, ali i radnici već otišli sa Kosova.

"Vizna liberalizacije je nešto drugačiji proces. Ovaj proces kontroliše taj deo, što znači da svi građani mogu da odu u zemelje EU, ali imaju tri meseca da ostanu u nekoj od zemalja i nakon toga moraju da se varte na Kosovo. Naša Vlada treba da pošalje poruku građanima, organizuje kampanje kako bi informisala građane šta sam proces znači i koliko imaju pravo da budu u nekoj od zemalja", poručio je Raci.

Građani Prištine, takođe veruju da će uskoro doći do ukidanja viza.

"Mislim da hoće. Sa nekorumpiranom vladom naravno da će se ukinuti vizni režim. Do sada nisu bili ispunjeni uslovi, a sada se nadam da hoce. Kosovo se poboljšalo za 13 mesta što se tiče situacije sa korupcijom, to će oni svakako videti i ukinuti nam vize", kazao je Riljind Šalja.

Što se tiče odlaska mladih, Afrim Kantradžiu kaže da nakon ukidanja viza neće biti velike razlike, jer mladi odlaze pa odlaze.

"Mislim da će se vizni režim možda ukinuti, ali sa tim ionako ne postoje neke velike razlike, mladi odlaze, pa odlaze. Videla je i Evropa da je isto. Nadamo se da će ovog puta odgovor biti pozitivan", kazao je Katardžiu.

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija imaju viznu liberalizaciju od decembra 2009. godine, a Bosna i Hercegovina i Albanija su to dobili godinu dana kasnije.