RSE: Vizna liberalizacija za Kosovo na dnevnom redu u EU 13. oktobra

vizna liberalizacija
Izvor: Reporteri

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izvori EU u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Češko predsedavanje EU već je poslalo pismo državama članicama kao upozorenje za razgovore na tu temu.

Radio Slobodna Evropa je imao uvid u taj dokument koji, kako se navodi, jasno izražava želju Češke da sve zemlje članice EU postignu unutrašnji konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Češka se u tom pismu poziva na, kako kaže, spoljnopolitičke razloge za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, podsećajući da je i Evropska komisija potvrdila i očekuje se da ponovi da je Kosovo ispunilo uslove.

"Geopolitički pristup EU Zapadnom Balkanu je neophodan. Regionu je potreban jasan signal da je proces proširenja EU kredibilan i da je EU spremna da nagradi reformske napore koje čine zemlje zapadnog Balkana", navodi se u pismu.

Češko predsedništvo pominje liberalizaciju viza za Kosovo kao primer kako EU može da poveća kredibilitet u regionu.

"Liberalizacija viza je ključni element u procesu integracije Kosova u EU, koji je već odavno zakasnio. Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu (i jedna od retkih zemalja u Evropi) koja još uvek nije obezbedila bezvizni režim sa EU. Ova činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stavove građana Кosova u pogledu ispravnosti i kredibiliteta EU", navodi se u pismu.

Dodaje se da je Evropska komisija započela dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom 2012. godine, dok je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

"Evropski parlament je uzastopno potvrdio da podržava liberalizaciju viza za Kosovo", navodi se u pismu.

Češko predsedništvo EU navodi da očekuje od Evropske komisije da potvrdi pozitivno mišljenje o liberalizaciji viznog režima za Кosovo.

"Češko predsedavanje je u bliskom kontaktu sa Evropskom komisijom. Dogovorili smo tehničko ažuriranje mape puta za liberalizaciju viznog režima koje bi obuhvatilo period od izveštaja objavljenog 2018. Očekuje se da će ovo tehničko ažuriranje biti predstavljeno radnoj grupi za vizu u oktobru", navodi se u pismu.

Češka, kako se dodaje, takođe razume zabrinutost nekih država članica EU o implikacijama koje liberalizacija viza za Kosovo može imati na njihovu unutrašnju bezbednost.

Iz tog razloga, ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica su rezervisanija da odobre viznu liberalizaciju od ministarstava spoljnih poslova.

Češka se, međutim, poziva na procenu Evropske komisije za rešavanje ovih zabrinutosti.

"Evropska komisija je uverena da odobravanje vizne liberalizacije za Kosovo ne predstavlja rizik za zemlje članice u vidu talasa imigracije", kaže češko predsedništvo, dodajući da je Kosovo takođe preduzelo mere za rešavanje ovih zabrinutosti.

Češko predsedništvo je navelo da visoko ceni usvajanje rezolucije o liberalizaciji viza u Skupštini Kosova 3. avgusta kojom se, kako se dodaje, kosovske institucije obavezuju da će sprovesti sve reforme za garantovanje vladavine prava, uključujući i one koje se odnose na borbu protiv korupcije i zaštitu ljudskih prava. 

Očekuje se da će prva diskusija u radnoj grupi Saveta za liberalizaciju viznog režima za Kosovo biti održana samo jedan dan nakon što Evropska komisija odobri i objavi godišnji paket proširenja, koji će takođe biti propraćen pojedinačnim izveštajima o napretku za zemlje uključene u ovaj proces. 

Čak je i Evropska komisija potvrdila da će pozitivno izvestiti o ispunjavanju kriterijuma od strane Kosova po pitanju vizne liberalizacije.

Diplomatski izvori u Briselu nameru Češke da pokrene proceduru za donošenje odluke o viznoj liberalizaciji vide kao dokaz da za to već postoji velika podrška u Savetu.

Ali, uprkos tome, nerado pominju rokove kada će odluka biti odobrena i kada će stupiti na snagu vizna liberalizacija za građane Kosova.