Gradonačelnik Istoka Haki Rugova danas pred sudom zbog optužbi za sukob interesa

Haki Rugova
Izvor: RTV Puls

Očekuje se da će se danas u Osnovnom sudu u Peći održati suđenje gradonačelniku Istoka Hakiju Rugovi, optuženom za krivično delo sukob interesa, prenosi Gazeta ekspres.

Na prvom ročištu održanom 17. januara 2019. godine optuženi Rugova izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je u svojstvu gradonačelnika omogućo finansijsku dobit za kompaniju "Ma Kon", u vlasništvu njegovog brata Ganija Rugove.

Krivični postupak protiv Hakija Rugove se vratio se na nulu, jer je bivša predsednica sudskog veća Silje Ljokaj otišla u penziju, a slučaj je prosleđen sudiji Samiju Šaradžiu. Poslednje ročište u ovom slučaju održano je prije godinu i po dana.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Đakovici podignutoj 26. marta 2018. godine Haki Rugova je optužen da je kao gradonačelnik Istoka 1. avgusta 2014. godine potpisao ugovor sa kompanijom "Ma-Con" za izgradnju kanalizacije u selima Cerce i Ljubožde. U vreme zaključenja ugovora o građevinskim radovima između opštine Istok i kompanije "Ma-Con"  direktor firme bio je Gani Rugova, a ugovorena cena bila je 289.119,85 evra.

Tužilaštvo tvrdi da je optuženi Rugova omogućio finansijsku dobit svom bratu Ganiju Rugovi zbog čega ga tereti za krivično djelo sukob interesa.

Ovaj slučaj je prvo bio u nadležnosti tužioca Hadži Sinanaja u Osnovnom tužilaštvu u Peći nakon čega je delegiran Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

"Razlog za upućivanje krivičnog slučaja okrivljenog Hakija Rugove u Osnovni sud u Đakovici je činjenica da smo sa Rugovom već dugo u ličnim odnosima. Radi sprovođenja poštene i nezavisne istraga, nakon konsultacija sa glavnim apelacionim tužiocem  i glavni tužiocem Osnovnog tužilaštva u Đakovici slučaj je delegiran u nadležnost Osnovnog tužilaštva u Đakovic", naveo je tužilac Hadži Sinanaj.

Haki Rugova je na lokalnim izborima 2017. godine po treći put osvojio mandat za gradonačelnika opštine Istok.