Haki Rugova: Neću se kandidovati za mesto predsednika DSK

Haki Rugova
Izvor: Gazeta Express

Zamenik predsedavajućeg Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova izjavio je da neće biti kandidat za mesto predsednika stranke, prenosi Gazeta Ekspres.

U DSK su u toku finalne pripreme za održavanje izborne skupštine, ne kojoj će se 14. marta birati novi lider stranke nakon ostavke Ise Mustafe i celog rukovodstva.

Kao mogući lideri stranke koji su potvrdili svoju kandidaturu pominju se Anton Ćuni i Lutfi Haziri, a nezvanično, kandidati za mesto lidera DSK su i  Lumir Abdidžiku i Kujtim Šala.

No, hoće li se Haki Rugova kandidovati za predsednika stranke, i koje su njegove preferencije prema tome kome treba poveriti Demokratsku ligu.

Haki Rugova je za Gazetu Ekspres potvrdio da se neće kandidovati za mesto predsednika DSK.

„Neću biti kandidat za mesto predsednika stranke", kratko je rekao Rugova.

Interni izbori u DSK, nakon ostavke Ise Mustafe koji je na mesu lidera proveo punih deset godina i celog rukovodstva stranke, su posledica poraza na izborima 14. februara, na kojima je prvi put u istoriji od svog osnivanja stranka koju je osnovao Ibrahim Rugova pala na samo 100 hiljada glasova.

Prema statutu DSK, na dan odabira i imenovanja novih struktura stranke, stranački delegati će se okupiti na izbornoj skupštini. U najvišem telu stranke koje se sastoji od 354 delegata koji su izabrani od strane skupština stranačkih ogranaka uz predsednika stranke, u ovom slučaju Ise Mustafe, mogu biti odobrene samo one kandidature za mesto stranačkog lidera koje dobiju odobrenje delegata. Ako je u sali prisutno 355 delegata, kandidat mora dobiti 50 posto plus jedan glas od ukupnog broja delegata da bi došao na mesto lidera DSK, prenosi Gazeta Ekspres.