Graovac: Kurti na izborima u Severnoj Makedoniji ide na kartu "velike Albanije"

Srđan Graovac
Izvor: Kosovo Online

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje za Kosovo onlajn da će izbore u Severnoj Makedoniji obeležiti politička borba između albanskih stranka, a da je namera Aljbina Kurtija da se kroz ideju "velike Albanije" opozicionim albanskim partijama nametne kao panbalkanski lider i time istisne uticaj premijera Albanije Edija Rame.

Komentarišući nedavno raspisane izbore u Severnoj Makedoniji Graovac kaže da su oni donekle predvidljivi kada je reč o makedonskim strankama zato što će se borba voditi između dve, tradicionalno najveće partije: VMRO-DPMNE i SDSM.

“Međutim, koliko god čudno zvučalo, to je u ovom trenutku manje bitno iako će one osvojiti najviše glasova. Bitnije je koje će albanske partije osvojiti dominantnu poziciju i kojoj od ove dve partije će se prikloniti. Od toga će zavisiti i formiranje buduće vlade”, ističe Graovac.

Graovac kaže da je prva opcija DUI, vladajuća stranka aktuelnog premijera u tehničkom mandate Taljat Džaferija, a da Aljbin Kurti pokušava da formira opozicioni blok preko koga bi ne samo preuzeo vlast u Severnoj Makedoniji, već se i nametnuo kao panalbanski lider.

“Kurti pokušava da se nametne kao panalbanski lider, najprepoznatljiviji među svim Albancima i njegovi funkcioneri su najavili da će podržati albansku opoziciju u Makedoniji, protivnike onih koji su u vlasti, DUI. Na neki način je odlučio da uđe u trku kada su u pitanju albanske političke stranke i da podrškom opoziciji obezbedi da oni preuzmu dominantnu poziciju među Albancima i budu ti koji će ući u vlast u Severnoj Makedoniji. Time će Pokret Samoopredeljenja ojačati svoj uticaj u ovoj zemlje. I ne krije Kurti da ima te namere da objedini Albance na Balkanu.”, kaže Graovac.

Prema njegovim rečima Kurti otvoreno zagovara ideje Prizrenske lige i "velike Albanije" što će, tvrdi, biti i ključna poruka albanskim glasačima.

“Ne zaboravimo da je ovo vreme velikih globalnih previranja i mnogi političari smatraju da je ovo njihov trenutak da rešavaju svoje probleme. Vidimo to od Bliskog istoka do istoka Evrope. Širom sveta se otvaraju žarišta ili potencijalna žarišta. Ne bi me čudilo da Kurti proceni da je ovo možda momenat za njega, da on pokuša da afirmiše ideju velike Albanije i aktuelizuje velikoalbansko pitanje. Jedino što mislim da u ovom trenutku ne postoji volja velikih sila da se takav projekat podrži”, ističe Graovac.

Graovac ističe da bi igrajući na ovaj “adut” Kurti na izborima u Severnoj Makedoniji istovremeno pokušao da istisne dominantnu ulogu Edija Rame među Albancima na Balkanu.

“U toj borbi za dominaciju među Albancima između Rame i Kurtija, Džaferi više naginje Rami. Čini mi se da Džaferi neće biti neko ko će olakšati pokušaj Kurtiju da ima udeo u kontroli vlasti u Makedoniji. Naprotiv, pokušaće da potisne tu opciju”, smatra Graovac.

On naglašava da će dodatni otežavajući faktor za Kurtija biti i činjenica da je ušao u sukob sa međunarodnom zajednicom zbog pritisaka na Srbe na Kosovu.

Govoreći o rivalstvu Kurtija i Rame, Graovac kaže da Kurti ima neprikosnoveno liderstvo među Albancima na Kosovu, a Edi Rama u Albaniji što su, kako ističe, pokazali i izborni rezultati 2021. godine na kojima je neuspešno učestvovao i Pokret Samoopredeljenje.

Otuda se, prema njegovim rečima, “borba” vodi za podršku Albanaca na jugu Srbije, delovima Crne Gore i Grčke, kao i zapadu Severne Makedonije.

“Da li će Kurti tu nadjačati Edija Ramu u to uopšte nisam siguran. Mislim da ta ideja u ovom trenutku nema šansu za uspeh jer nema podršku velikih sila, na prvom mestu Zapada koji podržava albanski faktor, ali ne podržava stvaranje Velike Albanije. Generalno nisu zainteresovani za stvaranje velikih država na Balkanu”, ocenjuje Graovac.