Graovac: Pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji biće sve jači

Srđan Graovac.jpg
Izvor: Print Screen

Кosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina, što su za nas bila politička pitanja od najvećeg značaja, pa i za Zapad u ovom regionu, postaju sada samo sredstvo ucenjivanja Srbije, kako bi Zapad ostvario svoj primarni politički cilj, a to je da nateraju Srbiju da uvede sankcije Rusiji, izjavio je Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za RTV.

On je naveo da, gledajući svoje interese, i čuvajući poziciju neutralnosti, Srbija u ovom trenutku hoda po ivici noža, što joj za sada, kako kaže, dobro ide, zahvaljujući veštoj diplomatiji. Ali Graovac smatra da pritisci mogu postati žešći.

"Ukoliko ruske trupe budu sve više napredovale, to će izazivati nezadovoljstvo i frustraciju kod zapadnih političkih činilaca, samim tim oni će tu frustraciju morati nekako da kanališu, tačnije želeće na nekome da se osvete. Pošto na Rusiji ne mogu, zbog njihove vojne snage, nuklearnog oružja, onda će tražiti tamo gde mogu eventualno da nanesu štetu i kanališu svoj bes. Nažalost, u tom slučaju, pritisak na Srbiju će porasti, jer će Srbija biti tretirana ili posmatrana kao neko ko se još nije opredelio za zapadnu politiku", dodao je Graovac.

On je zaključio da neutralna politika Srbiji najviše odgovara, uzimajući u obzir situaciju sa Кosovom, ali i ekonomski napredak, koji je okrenut prema Evropi.