Graovac: Iz Prištine stiže samo opstrukcija, Kurti želi da obesmisli dijalog

Srđan Graovac
Izvor: Tanjug

Istoričar iz Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac rekao je, povodom najava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će Vjosa Osmani voditi dijalog sa Srbijom, da se iz Prištine može očekivati samo opstrukcija dijaloga, prenosi Tanjug.

Graovac smatra da će Kurti i Osmani delovati usaglašeno i da će koordinisati akcije i dodaje da iako ponekad deluje da je Vjosa Osmani sklonija kompromisu za razliku od Kurtija, to treba shvatiti kao igru dobrog i lošeg policajca.

"I jedno i drugo imaju isti cilj i samo će jedno sa drugog prebacivati odgovornost kada je u pitanju pritisak međunarodne zajednice da sednu za pregovarački sto sa Beogradom. Kao što su Tači, Haradinaj i Isa Mustafa uvek mislili isto, da je Kosovo nezavisno i da od Beograda treba da dobiju samo međunarodno priznanje, tako će to misliti i Vjosa Osmani i Aljbin Kurti", kaže Graovac za Tanjug.

On dodaje da Aljbin Kurti nije čovek dijaloga i pregovara i da će, ako i bude učestvovao u pregovorima, učestvovati pod pritiskom međunarodne zajednice, a da Vjosa Osmani, koja nema veliku moć, nema mnogo drugačiji stav od Kurtija.

Graovac podseća da je Kurti uoči izbora rekao da mu razgovori sa Beogradom nisu na listi prioriteta, već na nekom četvrtom, petom mestu, kao i da je ranije poslao poruku da pregovarački proces nije bitan i da je njegovo strateško razmišljanje takvo da za albanski narod taj proces uopšte nije bitan.

"Kurti je jasno i decidno stavio do znanja da što se njega tiče te pregovore ne treba sa Srbijom ni voditi, jer jedini kojima se žuri, kako je uvek govorio, su Srbi koji žele da se integrišu u EU i zato žele da završe proces razgovora sa Albancima, a Albancima je prioritet stvaranje ’velike Albanije’, odnosno ujedinjenje sa Albanijom", navodi Graovac.

Dodaje da Kurti primenjuje taktiku čekanja, kao i da će to pokušati i nadalje da radi.

"Kurtijevo mišljenje je jasno, a to je pokazati međunarodnoj zajednici da sa Srbijom ne može da se postigne dogovor", kazao je.

Graovac smatra da je Kurtijev cilj da pokaže da sa Srbijom nema dogovora, a onda preko ujedinjena sa Albanijom, koja već ima mesto u UN, i Kosovo dobije mesto u UN-u, što je jedino, kako smatra Kurti, što nedostaje Kosovu za punu nezavisnost.

"I to je način pritiska na Srbiju. Kurti šalje jasnu poruku, ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, mi se ujedinjujemo sa Albanijom i to pokušava da nametne kao narativ i za svoje zapadne saveznike", kaže Graovac.

On smatra da postoje dva puta kojima se može ići u pregovorima Beograda i Prištine i kaže da je jedan da se pregovara o stvarima o kojima mogu da se dogovore Srbi i Albanci, kao što su pitanja nestalih, imovine, ekonomskih potraživanja.

"Oko toga se može razgovarati i napraviti dogovor i ako se krene na taj način sa pregovaranjem, onda možemo očekivati da će dijalog dati neke rezultate, ali ako od starta međunarodna zajednica da signal Miroslavu Lajčaku da postavi pitanje statusa Kosova i Metohije, onda nikakvog dogovora neće biti", kaže Graovac.

Podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da priznanje Kosova kao nezavisne države ne dolazi u obzir, a da sa druge strane Albanci ne priznaju nikakav suverenitet Srbije.

"Ali, to ne znači da ne treba da se pregovara. Naprotiv, treba da se pregovara jer ima dosta stvari koje se tiču života ljudi. S druge strane, što više pregovaramo, manja je šansa da dođe do napetosti i sukoba", zaključuje Graovac.

Komentarišući to što se 19. aprila navršava osam godina od kada je Priština preuzela obavezu formiranja ZSO koja još uvek nije ispunjena, Graovac kaže da formiranje Zajednice srpskih opština ne zavisi od Albanaca, već od EU.

Ističe da je svaki dan odlaganja, ne godina, već dan, "šamar" EU i dodaje da Unija do sada očigledno nije želela da dovoljno pritisne Albance da to primene.