Grčka: Ne priznajemo Kosovo, naš stav ostaje nepromenjen

Grčki ministar spoljnih poslova i Vjosa Osmani
Izvor: Gazeta ekspres

Stav Atine po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen – Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.

"Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima.

"Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini“.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

"Kao što znate, ministar Dendias posetiće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade," navodi se u odgovoru.

Atina saopštava i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

"Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe daje značajan broj vojnika Kforu," saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.

"Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU", rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Gringo
01. Jun 2021.
Bravo Grcka.Zivelo Srpsko Grcko prijateljstvo dva pravoslavna naroda i vekovno bratstvo i prijateljstvo.
mark
01. Jun 2021.
pa to je politika bre sta da kaze novinarima da cemo priznati pfff to je polako evo desi nemojte da cekate da kaze novinarima a da priznamo to je politika nije bastora da ili ne
A
01. Jun 2021.
Onaj koga ne priznaju treba da ignorisu a ne da produbljuju odnose.
Gringo
01. Jun 2021.
Samo ti sanjaj Mark vrlo nrzo jos 10 muslimanskih zemalja povuci ce priznanje Kosova.Razlog otvaranje ambasade u Jerusalimu u Izraelu.Abizrel skoro izvrsio genocid koji se ne pamtibza 7 dana ubijeno oko 300 civila a sam 70 dece odc3 do 17 god To je genocid 1 vrste a Kosovo je falo podrsku i podrzalo Izrael u bombardovanju civilla.Onda Kosovo radi protiv muslimana ako je muslimanska zemlja a izgleda da nije jer na hiljade imena na Kosovu daju se katoljicka imena sve sevto radi smislheno pod diktatom Amerike a vi ste njihovo cedo kohe vas je stvorilo evo 20god. a ostavili vas u blato totalna beda siromastvo lopovluk korupcija droga oruzje orostitucija najveca neza poslenost na Balkanu gde svakim danom omladina napusta Kosovo i odlazi u beli svet za bolji zivot.To je istina inprava slika Kosova sada ali vi to necete priznati jer istina mnogo boli.Nijedan visoki zvanucnik do dan danas nije osudje za milione koje sunpokrali a narod osiromasili jer sunini svi nedodurlhivi i iznad su zakona.