Grdžaliju: Kosovska vlada izgubila bitku za energiju, protivili su se uglju, a sada gasu

Safet Grdžaliju
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju rekao da je Kosovo izgubilo bitku za električnu energiju u trenutku kada se sadašnja vlast, još dok je bila u opoziciji, protivila izgradnji novih proizvodnih kapaciteta na bazi uglja, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, Kosovo je u težem položaju, jer se odbijaju projekti uglja i energije vetra.

"Kosovo je mnogo ranije izgubilo bitku sa strujom u trenutku kada se sadašnja pozicija protivila izgradnji novih proizvodnih kapaciteta na bazi uglja. Čak i sada se čuju glasovi koji su protiv upotrebe gasa, a mogućnost alternativnog snabdevanja energijom je najveća briga. Smatram da eksperti treba da iznesu svoje mišljenje i pronađu sve modele koji će biti u interesu građana jer Kosovu ne koristi politika odbijanja dbijanja strateških projekata iz SAD", smatra Grdžaliju.

Grdžaljiu kaže da Evropa ne može da se oslobodi ekonomske zavisnosti od Rusije zbog gasa i nafte. 

"Drugo, tačno je da istražuju da unaprede saradnju i konstruktivan dijalog zasnovan na ekonomskoj diplomatiji i sa Japanom i sa SAD, i u tom pogledu će to koštati skuplje, ali će Evropa naći alternative", naveo je Grdžaliju.

Smatra da je orijentisanje privrede na prirodne resurse glavni ključ uz ljudski faktor i pre svega vladavinu prava i naglašava da treba raditi na zaštiti interesa građana, a ne političkih stranaka. 

Grdžaliju je ocenio da Kosovo mora da napusti dominantan pristup koji se mnogo više zasniva na zaštiti interesa političkih partija nego građana, navodeći da se Kosovo suočava i sa pitanjem dijaloga i ekonomskom krizom.