Grdžaljiu: Kosovo nema luksuz da odbije projekat gasovoda

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomista Safet Grdžaljiu smatra da projekat američkog gasovoda na Kosovu nije zatvoreno pitanje i da Kosovo nema komfor da odbije tako nešto, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, ovakav projekat koji finansira MCC, Kosovo jača odnose sa SAD i dobija strateškog saveznika.

„Koliko razumem izjavu ministarke ekonomije Artana Rizvanoli, ne vidim da je ovaj projekat završen na Kosovu, jer Kosovo nema pogodnosti i luksuza da odbaci takav projekat. Takav projekat se mora analizirati u nekoliko dimenzija. Neosporavan je u strateškom, ekonomskom aspektu i od posebnog je značaja u integrativnom aspektu, a shvaćen je i u ekološkom, društvenom aspektu i jačanju strateškog partnerstva. To je projekat za koji su Amerikanci uradili analizu i izvodljivost. Na prvom mestu, kroz ovaj projekat, jača se partnerstvo sa SAD, koje su važan saveznik Kosova, a na drugom mestu, smanjuje se emisija CO2”, navodi Grdžaljiu.

On je za Kljan Kosova naglasio da ovaj projekat nudi koristi za ceo region, napominjući i činjenicu da je Grčka, koja ne priznaje Kosovo, takođe deo ovog projekta.

„Iznad svega, stvara se energetski zid koji ima drugu vrednost gde je po prvi put Grčka deo takve pozicije. Sama činjenica da Kosovo nije priznato od Grčke, ali Grčka prihvata da Kosovo bude u ovom energetskom zidu, verujem, daje mu dodatnu vrednost“, zaključuje Grdžaljiu.