Rizvanoli: Kosovo nije izgubilo 200 miliona evra od MCC -a

Artane Rizvanoli, ministarka ekonomije
Izvor: Printscreen

Kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli ponovila je danas da Kosovo nije izgubilo priliku da iskoristi 200 miliona evra, koje je izdvojila „Milenijum Čelendž Korporejšn“ iz Sjedinjenih Američkih Država, odlukom da ne unapredi projekat gasovoda, prenosi Koha.

Prema njenim rečima, nije bilo konačnog odgovora "treba li gas koristiti kao gorivo za energetsku tranziciju" i to je navelo Vladu da se usredsredi na druge načine dekarbonizacije.

Ona je rekla da je kosovska vlada odlučila da koristi grant za druge projekte vezane za dekarbonizaciju energije.

Prema njenim rečima, odluku je trebalo doneti sada kako se ne bi izgubilo ponuđenih 200 miliona evra, a da će se sredstva koristiti sledeće godine.

„Nijedan dolar granta nije izgubljen. Ono što smo odlučili je jednostavno da bespovratna sredstva iskoristimo za druge projekte, za dekarbonizaciju energije", rekla je Rizvanovili.

Ona je naglasila da će fokus biti na ulaganjima u kapacitete za skladištenje energije, ulaganjima u energetsku mrežu, uključujući unapređenje opreme i mreže, ali i za ulaganje u radne veštine, posebno u žene.

„U stvari, da li bi gas trebalo koristiti kao gorivo za tranziciju najveće je pitanje koje smo imali. Dok u drugim zemljama razmišljaju o prelasku sa gasa, mi smo u periodu sa nultom gasnom infrastrukturom, a druge zemlje u regionu su započele već 10 godina", rekla je ona dodajući da uklanjanje fosilnih goriva, uključujući i gas, je cilj mnogih zemalja sveta do 2050.

Rizvanoli je rekla da bi u narednim mesecima trebalo odlučiti da li je bolje preći na gas koji je bolji od sagorevanja uglja ili preći direktno na obnovljive izvore energije.

Ona je navela da će ulaganja u okviru MCC programa biti fokusirana "kako ne bismo pogrešili".

Iznoseći detalje o projektu o kome se mnogo razgovara, Rizvanoli je rekla da se pitanje gasne infrastrukture pojavilo kao rezultat MCC studije pre 5-6 godina da je energija na Kosovu prepreka za ekonomski razvoj.

Ministarka ekonomije je dodala da je bilo vremena da se donese odluka kako bi se sredstva mogla koristiti sledeće godine.

Ipak, ona ističe da nije doneta konačna odluka da se gas odbije zauvek.

„To treba razjasniti. Odluka koju smo juče doneli nije konačna odluka da se ne izgradi gasna infrastruktura, već da se ta sredstva iskoriste za ulaganje za koje smo uvereni da bi trebalo da se dogodi. U stvari, grant MCC nije bio plan za finansiranje gasovoda, već su neke cevi Šarcemi i Feronikl imale bile uključene za javno-privatno partnerstvo za izgradnju elektrane na gas. Planirano je da cevi iz Severne Makedonije dođu od nas. Ova mogućnost i dalje postoji. Ako dođemo do toga da to uradimo, to će biti kada se uverimo da je to najbolja opcija", poručuje Rizvanoli.