Grdžaljiu: Radili smo šest godina u Kiževku, sa iskopavanjima se kasni

Arsim Gerdžaljiu
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Kosova Arsim Grdžaljiu kaže da srpska strana kasni sa iskopavanjima na mestima za koja se sumnja da su masovne grobnice i ističe da o tome dovoljno govori činjenica da se na iskopavanjima u Kiževku radilo šest godina, prenosi Koha.

"Normalno je da je došlo do odugovlačenja, s tim što smo 6 godina radili u Kiževku. Prvi put je u Rudnici 2003. godine Ćubreli iz Mitrovice pomenuo slučaj da su žrtve ispod te zgrade. Iskopavanja su vršena oko te močvare, više od deset pokušaja je bila, dok na kraju nije utvrđeno gde da se vrše iskopavanja. U Kiževku su milioni kubnih metara kamena bačeni na kosti koje smo pronašli. To je bilo planirano, jer se znalo da se tamo baca minski otpad i da će ostaci biti pokriveni. To je uklonjeno i što se tiče slučaja Kiževak to je u celosti  završeno", rekao je Grdžaljiu.

On je naznačio da postoje i druga mesta koja čekaju na iskopavanje.

"Čekamo naredbu za kopanje u okolini Novog Pazara, u rudniku uglja Štavalj u blizini Sinice, informacije su stigle od lokalnog stanovništva koje živi u inostranstvui", rekao je Grdžaljiu.

On navodi da je u Srbiji do sada postojalo devet sumnjivih lokacija za masovne grobnice, od kojih je sedam rezultiralo pozitivnim nalazima. Ističe da još uvek postoje porodice koje nisu dale DNK za identifikaciju nestalih.

"Bilo je devet grobnica, od kojih je sedam rezultiralo pozitivnim nalazima. Tada je otvoreno Petrovo gde je pronađeno 76 tela, u Batajnici 740 tela. Izvukli smo preko 1.035 vreća sa ostacima, i tada se ispostavilo da je ukupan ukupan broj tela bio oko 743. Nakon 22 godine smo suočeni sa velikim brojem porodica koje ne daju DNK za identifikaciju i sa tim da je preko 2.000 porodica sahranilo svoje rođakeu bez analize i bez obdukcije", rekao je Grdžaljiu.