Grdžaljiu: U regionu sprovode vakcinaciju, a građani Kosova ne znaju ni kad će stići vakcine

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu ocenio je za Kosovo Onlajn da su politička stabilnost i jedinstvo preduslovi za ekonomski oporavak Kosova i naveo da bi nova vlada trebalo da se usresredi na tri priorteta - vakcinaciju, vladavinu prava i izbor pravih kadrova.

"Imamo mnogo nagomilanih problema iz prošlosti i na ekonomskom i na političkom i na socijalnom aspektu i neće biti lako da se oni reše, pogotovo sada u vreme pandemije. Ja se ne slažem sa pričama da će nakon dolaska nove vlasti biti velikih promena. Po mom mišljenju prioritet nove vlade trebalo bi da bude vakcina protiv koronavirusa, jer treba poći od toga kako se osećaju gradjani Kosova, koji gledaju kako sve države u regionu vrše vakcinaciju, a mi još nemamo datum kada će one stići kod nas", kaže Grdžaljiu.

Grdžaljiu je ukazao da će ogroman izazov za buduću izvršnu vlast biti vladavina prava na Kosovu.

"Najveći izazov će biti vladavina zakona i pravde, bez toga nećemo imati ekonomski preporod, niti pristup evropskim integracijama. To su takodje prioriteti koji se moraju analizirati uz odredjenu vremensku dimenziju kratkoročnu, srednjeročnu i dugoročnu i na osnovu toga raditi na rešavanju problema", ističe Grdžaljiu.

Napominje, niko ne bi trebalo da traži odgovornost od nove vlade nakon sto dana funkcionisanja i dodajei da su problemi tako veliki da će jedan mandat biti samo strateški korak i da tek u drugom mandatu treba očekivati promene. Prema rečima Grdžaljiua prvi pozitivan korak koji bi mogao da smanji efekte krize na Kosovu je političko jedinstvo i stabilnost.

"Imamo velike izazove i veoma je bitno da se što pre formiraju institucije, da se glasa i da se izabere novi predsednik i da se ne razmišlja samo o političkoj agenda već i o ekonomskom i socijalnom prosperitetu, dobrim odnosima sa susednim državama i procesu evropskih integracija", ocenjuje Grdžaljiu.